Imre Taveterile paotus Ateena olümpiauks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staazhikas finnipurjetaja Imre Taveter oli pärast Sydney olümpiaregatti tippspordist loobumas, ometi tuleb tal valmis olla, et Ateenas Eesti lipu all seilata.
Staazhikas finnipurjetaja Imre Taveter oli pärast Sydney olümpiaregatti tippspordist loobumas, ometi tuleb tal valmis olla, et Ateenas Eesti lipu all seilata. Foto: Malle Kosk

Prantsusmaal La Rochelle’is Finn-klassi Euroopa meistrivõistlustel Ateena pääset jahtinud Pärnu purjetaja Imre Taveter jõudis oma eesmärgile väga lähedale.

Laupäeval lõppenud tiitlivõistlustel sai Taveter parima eestlasena 90 võistleja hulgas 41. koha. Taveteri klubikaaslane Janno Hool lõpetas regati 70. ja Tallinna noormees Harles Liiv 73. kohal.

Enne Prantsusmaa EMi olid Ateena olümpiaregatile kvalifitseerunud 21 riigi finnimehed, viiele vabale kohale pretendeerisid 12 maa sportlased.

Taveteri selja taha jäid üllatuslikult Ukraina esinumber Oleksi Borissov, tugev hiinlane Bo Liu, põhjanaaber Tapio Nirkko ja palju teisi tuntud nimesid. Olümpiale ihkajatest edestasid meie meest Alejandro Colla Argentinast, Vladimir Krutskih Venemaalt, Balazs Hajdu Ungarist, Florian Raudaschl Austriast ja Michele Marchesini Itaaliast.

Shveitsi otsus on vesi meie veskile

Lihtne aritmeetika näitab, et Taveter oli esimene väljajääja, ometi on lootust, et paljukordne Eesti meister stardib Ateenas. Kui rahvusvaheline finniliit kinnitab shveitslaste otsuse oma meest olümpiale mitte saata, on Taveter taas olümpiamees.

Eesti finniliidu juhatuse liige Dag Trink ütles Pärnu Postimehele, et midagi kindlat ei saa enne öelda, kui vastav otsus on jõudnud Eesti olümpiakomiteesse.

Sydney olümpiaregatil seilanud Taveter oli suurest spordist tagasi tõmbumas ja osales vaid Eesti võistlustel. Et meie esinumber Janno Hool oli täis tahtmist kõrgeid eesmärke rünnata, otsustas ligi paarkümmend aastat ühemehepaadil seilanud Taveter noormeest aidata.

Märtsi lõpus sõitsid Taveter ja Hool treenima Hispaaniasse ja Prantsusmaale ning mõlemad osalesid enne EMi kahel regatil. Euroopa meistrivõistlusteks liitus pärnakatega Tallinna purjetaja Harles Liiv.

Algus polnud kiita

Tiitlivõistlus La Rochelle’is algas Taveterile vähelubavalt. Avasõidus oli ta alles 75., Liiv sai esimeses sõidus 39. ja Hool 45. koha. Järgmistel võistluspäevadel hakkas Taveter pingereas ettepoole kerkima, tema kontole kanti 34., 56., 42. ja 37. koht. Märgatava tõusu tegi taas Eesti esinumbriks tõusnud Taveter viimase päeva 16., 22. ja 25. kohaga.

Eilseks ei olnud Eesti olümpiakomiteesse ega purjetamisliitu veel jõudnud otsust, mis kinnitaks Taveteri saatust. Dag Tringi sõnade kohaselt läheb mõni päev aega, et selguks, kas Eestile antakse vabaks jäänud koht.

Pühapäeval Prantsusmaalt koduteele asunud Taveter ja Hool peaksid täna õhtuks Pärnusse jõudma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles