Pärnu linn osaleb sihtasutuse Pärnu Muuseum asutamisel

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseum.
Pärnu muuseum. Foto: Urmas Luik

Tänasel linnavolikogu istungil otsustati, et Pärnu linn osaleb sihtasutuse Pärnu Muuseum asutamisel.

Kultuuriministeerium on algatanud sihtasutuse Pärnu Muuseum loomise ja sihtasutus luuakse praeguse riigiasutuse Pärnu muuseumi baasil. Muuseumi tegevus riigiasutusena lõpetatakse ja selle funktsioonid võtab üle loodav sihtasutus, teatas Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Anu Juurma-Saks.

Asutamisel annab riik SA Pärnu Muuseumile mitterahalise sissemaksena üle vara, mis on praegu muuseumi kasutuses.

Pärnu linn annab loodavale sihtasutusele tasuta üle ajaloolise ja muinsuskaitse all oleva Punase torni, mis asub aadressil Hommiku 11.

Samuti tasub linn Punase torni kinnistu kasutamisega seonduvad põhitegevuse kulud, nagu elekter, küte jms.

Linn leiab, et Punane torn vajab investeeringuid ja häid ideid, kuidas kõige väärikamalt eksponeerida Pärnu vanimate kultuuriobjektide hulka kuuluvat hoonet.

Sihtasutusena saab Pärnu muuseum taotleda tulu fondidest ja organisatsioonidest, sh Euroopa Liidu struktuurifondidest 2014-2020. Samuti võib sihtasutus teenida tulu põhikirjaga lubatud majandustegevusest. Sihtasutuse tegevuse toetamine riigieelarvest toimub edaspidi samalaadselt riigiasutusena tegutsenud muuseumiga ja kooskõlas muuseumiseadusega.

Sihtasutuse asutamisega seonduvad kulud kaetakse Pärnu muuseumi eelarvest. Punase torni võõrandamisega seotud notaritasu ja riigilõivu tasub Pärnu linn.

Pärnu muuseumile pani aluse 1896. aastal asutatud baltisakslastest ajaloohuviliste linnakodanike ühendus Pärnu muinasuurimise selts.

Aastatel 1939-1940 selts likvideeriti ja muuseumi varad võttis üle selleks loodud sihtasutus. 1940. aastal muuseum riigistati.

Aastaid asus muuseumi püsiekspositsioon Aia 4 hoones, mis ei olnud selleks otstarbeks ehitatud. 2012. aasta maikuus avati muuseumi uus hoone Aida tänaval. Uueks asupaigaks sai 19. sajandist pärinev viljaait Pärnu jõe ääres.

Pärnu muuseumil filiaal on Lydia Koidula memoriaalmuuseum, mis asub 19. sajandi keskpaigast pärinevas koolimajas Pärnus Ülejõe linnaosas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles