Pärnu Vana turu letid punetavad maasikatest

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Naissaar ostis eile Vanal turul kümme kilo maasikaid. Pere kolm põngerjat maiustavad Helmes asuva Käre talu marjadega, mida maasikakasvataja Ermiine Põldma ise Pärnus müümas käib.
Perekond Naissaar ostis eile Vanal turul kümme kilo maasikaid. Pere kolm põngerjat maiustavad Helmes asuva Käre talu marjadega, mida maasikakasvataja Ermiine Põldma ise Pärnus müümas käib. Foto: Urmas Luik

Pärnu Vana turu nädala esimesel tööpäeval kella kümneks olid müügilettide vahed ostjaist pungil. Järjekordade pikkust ja turuliste kandameid hinnates võib arvata, et lähiaja nõutuim kaup on äsja korjatud ja soovitavalt kodumaine maasikmari.

Kui hommikul olid lettidel rivvi seatud kastid Eesti päikese all küpsenud maasikatest veel triiki täis, siis ostjate armaada hävitas nende sisu silmanähtavalt.

Hindu ja kaupa takseerides sai aimu, et maasikasordi ”Symphony” kilo eest tuleb välja käia viis eurot. Kanada päritolu varajase aedmaasikasordi ”Honeoye” puhul saab hakkama kolme euroga.

Pisema punapõskse marjakilo võib koju viia kahe euro eest. Keskmine maasikaostukogus jääb kahe ja viie kilo vahele.

Pikim maasikatahtjate järjekord lookles eile hommikul maasikapõllega Ermiine Põldma leti taga. Põhjus ehk selles, et Põldma äritseb turul omakasvatatud saadustega, niisiis pole tema hinnasiltidel ilutsev märge “päritolumaa Eesti” kundede eksitamiseks või ligimeelitamiseks, vaid kirjel on tõepõhi all.

Põldmal on Pärnus välja kujunenud oma klientuur, sest ta on suvepealinlaste maitsemeele oma marjade mekiga aastatega ära harjutanud.

Parimatel päevadel müüb naine endakasvatatud nelja sorti maasikatest turul pea pool tonni. 100 kilomeetrit sõitu Helmest Käre talust Pärnusse ja tagasi on müügi- ja kasvatusvaeva kõrval köömes.

Perekond Naissaar läks eile turult koju kahe triiki viiekilose maasikaämbriga. Päris iga päev pere turul maasikajahil ei käi, ent korraga alla kümne kilo võttes ei tuleks välja, sest kodus sirgub kolm maasikamaiast last.

“No siit jagub niisama söömiseks kui moosiks ja tordiks,” arvas pereema Õnne Naissaar ämbreid letilt kaasa haarates.

Naissaarte valik langes pisemat mõõtu marjasordile kilohinnaga kaks eurot. Pereema tunnistas, et temale on päritolu kõrval määrav tegur just marjade eest küsitav hind.

“Kümne kilo pealt on hinnavahe sorditi päris suur ja moosi puhul pole ju tähtis, kas sinna läheb väike või suur mari. Pealegi on pisemal maasikal metsmaasika maitse,” teadis Naissaar, kelle turukorvist paistis veel murulauku, värsket kartulit ja kurki.

Põldma ütles, et tema müügihitid on magusamad sordid, nagu “Bounty” ja “Polka”, ja kuigi maasikad on valminud Eesti päikese all, polevat marjade puhul päritoluriik nii tähtis kui maitse ja kvaliteet.

“Aga kui hind on oluline, siis ega kahest eurost maasikakilo enam alla lähe. Praegu on maasikate hiilgeaeg läbi saamas, sest Poola marja hakkab vähemaks jääma. Konkurents väheneb ja lööb hinna üles,” pakkus kogenud maasikakasvataja.

Eile vanal turul Urissaare ja Laiksaare kandist nopitud metsmaasikaid müünud Urmas Maido ütles, et ehkki konkurente selle saaduse puhul tal jagub, viisid ostjad pühapäeval Vanalt turult koju kümme liitrit tema korjatud marju. 200grammise plasttopsi eest küsib mees 2.50 eurot.

Eestlasele ehk pisut kallis, kuid soomlased ostavad hõrgu maitsega metsmaasikaid palju, sõnas Maido.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles