Koidula koolis täiustati tavalist jalgratast

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merilin Akimutina (vasemal) ja Mirell Jakobson nuputasid ratturi tarvis kokkupakitava katte.
Merilin Akimutina (vasemal) ja Mirell Jakobson nuputasid ratturi tarvis kokkupakitava katte. Foto: Urmas Luik

Eesti disainikeskuse poolt septembrist käivitatud gümnaasiumiastme õppuritele mõeldud tootearenduse töötubade projekti IDE: töötoad jõudis eile Koidula gümnaasiumisse.

„Töötubades tutvustatakse tootearendusprotsessis aset leidvat koostööd inseneri, disaineri ja ettevõtja vahel, tänavu läbivad õpilased IDE: töötubades tootearendussimulatsiooni, mille tulemusel luuakse nutikas ja praktilise lisaväärtusega jalgrattatarvik,“ selgitas IDE: töötubades toimuvat disainikeskuse projektijuht Diana Tamm.

100 minutit kestvas töötoas jõuab iga meeskond tarviku sihtrühma analüüsides esialgse tooteideeni, seejärel arendatakse välja disain- ja insenertehniline lahendus, valitakse materjalid ja turunduskanalid ning kujundatakse hind.

Töötoa lõpuks valmib uue toote prototüüp, mis kinnitatakse jalgratta külge ning seda testitakse proovisõidul.

Töötube juhendavad Eesti kunstiakadeemia ja Tallinna tehnikaülikooli magistrandid, kes annavad tootearendustiimidele ka tagasisidet.

Õpilaste suhtumine teist aastat korraldatavasse projekti on olnud väga positiivne. Esile tõstetakse võimalust teha meeskonnatööd ning arendada tooteid ideest prototüübini. Õpilased hindavad uusi teadmisi ja laienenud arusaama ettevõtlusest, disainist ja inseneeriast.

Mitu õpilast on pärast IDE: töötubades osalemist tõdenud, et tänu töötoas kogetule konkretiseerus nende edasine haridustee.

Koidula koolis oli töötubadega samaaegselt väljas ka näitus „SÄSI“, mis tutvustas noorte Eesti disainerite loomingut.

Kokku toimub septembrist jaanuarini 24 IDE: töötuba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles