Jõgede veetase purustab rekordeid

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Sademeterohke detsember on tõstnud mitmes Pärnumaa jões vee ülikõrgele. Eile purunesid senised detsembri veetaseme rekordid Sauga ja Reiu jõel, Pärnu jõe veeseis lähenes rekordile.

Sauga jõe Nurme vaatluspunktis mõõdeti vesi eile kella 16 ajal 323 sentimeetrit sealsest nullpunktist kõrgemaks. Senine kõrgeim detsembri veeseis on seal märgitud 2008. aastal: 318 sentimeetrit.

Reiu jõe veetase ületab 2008. aasta kõrgseisu kaheksa sentimeetriga, ulatudes 192 sentimeetrini nullpunktist.

Pärnu jõe Oore vaatluspunktis jõudis jõevee nivoo 288 sentimeetrini, jäädes 1923. aastal mõõdetud senisele rekordile alla vaid üheksa sentimeetriga.

Audrus on jõevesi tõusnud 270 sentimeetrini, 2008. aasta detsembris küündis vesi seal 314 sentimeetrini.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloog Ene Randpuu ütles Postimees Online’ile, et kuigi Lääne-Eesti jõgede veeseis on väga kõrge, peaks seoses külmema perioodi tulekuga veetase lähiajal langema.

„Kõige rohkem on jõed tõusnud lääne pool, näiteks Pärnu jõgi,“ sõnas Randpuu. „Seal on sademeid olnud äärmiselt palju ja võib-olla on see seotud tuulte mõjudega, kuna meri pressib vastu.“

Eile suleti suurvee tõttu liikluseks Jaagupi-Urissaare maanteel Tallinna-Pärnu-Ikla maantee ja Urissaare vaheline maanteelõik kilomeetritel 2,89 kuni 8,79.

Ümbersõit on Kabli-Massiaru või Laiksaare-Massiaru-Teaste kaudu, teatas maanteeinfokeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles