Hoogsalt alanud jääfestival vallutas Pärnu kesklinna

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääfestivali avaüritusel lendas taevasse võimas ilutulestik.
Jääfestivali avaüritusel lendas taevasse võimas ilutulestik. Foto: Urmas Luik

Nädalavahetusel Pärnus avatud jääfestival meelitas reedel ja laupäeval Vallikääru tuhandeid inimesi, festivali talvepargi on enda jaoks avastanud öised jalutajadki.

Reede õhtul pakkus festivali avaetendus Vallikäärus talvepargis võimsa jää- ja tulesõu. Tantsijad, uisutajad ja lumelauasõitjad andsid pealtvaatajatele etenduse „Talve pühitsus“ ehk muinasjutulise loo lumest, jääst, tuulest ja tulest.

Alpinistid püstitasid ehtsa iglu

Laupäevane mõnus talveilm meelitas Vallikääru huviliste hulga, kes lõbutses lastega lumelinnas, elas kaasa hokilahingutele, uudistas jääskulptuuride valmistamist ja pesuehtsa iglu püstitamist.

Iglu ehitamist juhtinud alpinisti Jaak Künnapi sõnade järgi jagus uudistajad niivõrd palju, et ehituseks kasutatud jääplokkide tassijatel oli kohati keeruline rahvamassis oma kandamiga liikuda.

Nii võttis jäisest lumest peavarju ehitamine 15-liikmelisel brigaadil ligi viis tundi. Aga iglu sai just selline, nagu oleks selle püsti pannud eskimod ise. „Iglus on soojem kui telgis,“ tutvustas Künnap jäist arhitektuurisaavutust. „Selles võib isegi priimusega teed keeta.“

Algul plaanis viis iglu ehitajat oma kätetööna valminud jäämajja ööbima jääda, ent uudistajaid vooris iglu ümber veel hilistel õhtutundidelgi ja sedavõrd suurt tähelepanu peljanud ehitajad pidid oma plaanist loobuma.

Iglus ööbimise võimalus jääb Vallikääru siiski veel nädalateks. „Kui keegi iglut ära ei lõhu, peaks see lume sulamiseni kenasti pidama,“ ütles Künnap.

Kalamehed tirgutasid võidu

Ehkki Viljandis toimus laupäeval Eesti suurim kalapüügivõistlus „Kuldkala“, mis tõmbas järvejääle väidetavalt 8000 inimest, jagus Pärnu jõelegi paarsada õngitsejat. Neist kümmekond proovis kalu jääaugust võistu kätte saada.

Kolmetunnise võistluse edukaimaks osutus Karksi-Nuia mees Enno Toomla, kes koukis jõest välja 980 grammi kalu. Paremuselt teise mehe saak jäi veidi alla poole kilo, mõni õngitseja pidi aga augu äärest lahkuma sootuks tühjade pihkudega.

Põhiliselt said püüdjad saagiks ahvenat, kuid jää alt tuli välja ka särge, nurgu ja kiiska.

Pühapäeval askeldas Vallikäärus ligi 170 lumelinna ehitajat, kes täiendasid talveparki lumest Pärnu linna ja maakonna ajalooliste sümbolitega.

Kuraditosina võistkonna mõõduvõtmisel hindas žürii parimaks saugalaste ehitatud Pärnu Punase torni maketi ja pargipingi, kus saab vilistada või ümiseda Raimond Valgre laule.

Saksa telekanal teeb saate

Pärnu jääfestival jõuab Hamburgis baseeruva telekanali NDR vahendusel märtsi alguses saates „Ostsee report“ Saksamaa televaataja ette.

Pühapäeval filmisid sakslased Pärnus lumelinna ehitamise võistlust, reedel võetakse linti Vallikääru vabaõhukontsert „Eesti pidu“, kus astuvad üles Tanel Padar, Birgit Õigemeel, üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri kammerkoosseis ning mitu kohalikku koori.

Pärnumaal filmitakse lõik Pärnu ja Kihnu vahel lennuühendust pidavast Saksa lennuettevõttest Luftverkehr Friesland Harle Brunzema und Partner KG. Samuti huvitab sakslasi Soomaa talvesafari.

Jääfestivali korraldusmeeskonna liige Laura Haarakalju jutu järgi on „Ostsee report“ pikaajaliste traditsioonidega saade, kus tutvustatakse Baltimaades ja Skandinaavia maades toimuvaid kultuuriüritusi.

Pärnu jääfestivali melu näidatakse NDRi saates „Ostsee report“ 4. märtsil kell 19.

Teist korda toimuv jääfestival kestab selle nädala lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles