Tindisaartele Pärnu jões kuhjus jäärüsi

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse kohal on Tindisaarte juurde kuhjunud jäärüsi nagu mullugi, kuid tänavu pääsevad meritindid siiski oma lemmikkudealadele, enne kui kudeaeg otsa lõpeb.
Paikuse kohal on Tindisaarte juurde kuhjunud jäärüsi nagu mullugi, kuid tänavu pääsevad meritindid siiski oma lemmikkudealadele, enne kui kudeaeg otsa lõpeb. Foto: Urmas Luik

Eilseks olid Tori põrgu kohal ja Randiväljal allavoolu ujuma pääsenud ulatuslikud jääsulud, mis veel üleeile pärastlõunal jääminekut Pärnu jõel takistasid.

Sama ei saa kahjuks öelda rüsijääummiku kohta Paikuse alevi kohal Tindisaarte juures, kuhu jäätükid hakkasid kogunema möödunud nädala lõpul ja kogu eilse päevagi veel kuhjusid.

Püsijää seisis eile õhtul Pärnu jõe alamjooksul suhteliselt stabiilsena Reiu jõe suudmest allavoolu kuni Kesklinna sillani, kust edasi ulatus vaba vesi muulide vahele ja laevateele, nagu Pärnu sadamajuhid Juhan Pihelbu, Mati Einmann ja Riho Prints läinud nädalal ennustasid.

Pilt Kesklinna sillalt ülesvoolu, kus veel oli jääkaant, kinnitas, et jää on vesihall ja ainult hull läheb sinna jalutama. Jäälemineku on maavalitsuski ametlikult keelanud.

Meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi jääkaart näites, et mere püsijää ulatus Pärnu lahes Sorguni, sealt edasi – Kihnu ümbrus – oli jäävaba.

Tõravere observatooriumi avaldatud eilelõunane satelliidifoto kõneles enam-vähem sedasama, kuigi pilti segas pilvisus.

Traalimehed olla juba merel.

Kalauurijatele ja rannakaluritele tegi natuke muret Tindisaarte juurde kuhjuv rüsi, mis suhteliselt madalas jõeosas ulatus põhjani ja oli enda alla matnud sealsest neljast jõesaarekesest kolm.

Mullu oli jääminek Pärnus sedavõrd hiline, et rüsijää ummistas Tindisaared kogu meritindi kudemisajaks, mistõttu kudetint otsis marja poetamiseks sobivaid kohti meres, aga kalauurija Heli Shpilevi hinnangul jäi mullune tindipõlvkond ikkagi nõrgaks.

“Tänavu on veel aega, kuigi kudetint tahaks juba jõkke oma kudealadele ujuda,” ütles Shpilev. “Märtsi lõpp on käes ja kudemisaeg alanud, kuid õnneks on tindil veel peaaegu terve aprill kudemise aega ning mullust häda tänavu ilmselt ei sünni.”

Shpilev lisas, et kel huvi kudetindi liikumise vastu jões, jälgigu kajakaid. “Kui kajakad jõe kohal tiirutavad, võib üsna kindlalt öelda, et meritint on jõkke tulnud,” tähendas kalauurija.

Möödunud nädalal ennustasime Pärnu sadamajuhtide abiga, et Pärnu laht heidab endalt jää hiljemalt 10. aprillil. Rusikareegli järgi saab jõgi linna vahel jäävabaks kümme päeva enna seda, seega 1. aprilliks.

Tundub, et Pärnu jõe jää seisabki, toetudes järsule jõekäänakule, mille Pärnu jõgi teeb Reiu jõesuudmest allavoolu. Sealne püsijää paneb visalt Tindisaartest lähtuvale rüsijääsurvele vastu.

Enamik inimesi, kes Pärnu jääminekut kas töö või niisama huvi pärast aastaid jälginud ja kellega õnnestus eile rääkida, pakkus, et jää läheb jõelt paari–kolme päeva pärast. Elame, näeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles