Juhtkiri: “Elukestev õpe” pole sõnakõlks

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kahe aasta eest alustas Tartu ülikooli Pärnu kolledžis Eestis uudse ettevõtmisena tegevust väärikate ülikool. Vanemaealistele prouadele ja härradele mõeldud üldharivate loengute sari osutus kohemaid ülipopulaarseks, lausa nii, et kõik huvilised ei kippunud loengusaali ära mahtuma. Sel nädalal lõppes Pärnu väärikate ülikooli kolmas õppeaasta, mille tulemused on hämmastavad ja silmapaistvad. Õppeaastat alustas 506 õppurit, lõpetajaid oli 394. See on imestusväärne.

Väärikate ülikooli eestvedajad on tabanud oma tegevusega naelapea pihta. Huvilistele pakutakse võimalust kokku tulla, kuulata harivaid, põnevaid ja maailma avardavaid ettekandeid. Loengute ülisuur populaarsus tõestab ilmekalt, et seenioridel on ärksust ja uudishimu mõnes osas vaata et rohkemgi kui nende noorematel kaasmaalastel.

Tartu ülikooli väärikate ülikool kutsuti 2010. aastal ellu, et “paindlikult reageerida ühiskonna muutustele ja vajadustele ning pakkuda võimalikult erinevatele sihtrühmadele täiendusõpet”, ja sellega on suurepäraselt hakkama saadud.

Arvestades suurt huvi ja väärikate ülikooli lõpetajate rohkust, tuleb tõdeda, et nõudmist kvaliteetse ning sisuka ajaveetmise järele on väga palju, pakkumisi kahjuks mõnevõrra vähem, kuigi tublit tööd teevad linnaosade keskusedki.

Pärnu Postimees loodab, et Pärnu kolledžil jätkub jaksu väärikate ülikooliga veel kaua jätkata, sest õppida pole kunagi hilja. See, just Pärnust alguse saanud ettevõtmine on olnud eeskujuks nii Tallinnale kui Tartule ja neile kahele linnale silmade ette tegemine on suur saavutus omaette.

Väärikate ülikool tõestab, et “elukestev õpe” pole pelk sõnakõlks, vaid täitsa päris asi. Ja kes võikski seda ilmekamalt demonstreerida kui mitte tänavune õppur August Puuste, kes sündinud siia ilma 1913. aastal. Nagu kõlab väärikas ütlus: “Tehke järele või makske kinni!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles