Dirigendid õpivad Pärnus

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonid Grin (vasakul) jagab nõuandeid Pärnu linnaorkestrit juhatanud brasiillasele Leandro Carvalhole.
Leonid Grin (vasakul) jagab nõuandeid Pärnu linnaorkestrit juhatanud brasiillasele Leandro Carvalhole. Foto: Urmas Luik

Leonid Grini meistrikursused tõid Pärnusse kõikjalt maailmast kokku 11 noort dirigenti, kes sel nädalal harjutavad Pärnu linnaorkestri muusikutega ja lihvivad maestro käe all oma oskusi.

Grin on rahvusvaheliselt tunnustatud dirigent ja olnud paljude noorte andekate ning karjääri tegevate dirigentide, sealhulgas Paavo Järvi õpetaja.

Igal hommikul kell kümme kogunevad muusikud Nooruse majja, dirigendid astuvad üksteise järel orkestri ette ja Grin jälgib neid kõrvalt ning jagab nõuandeid.

Kolme eestlase kõrval on kursustel osalejaid Jaapanist, Šveitsist, USAst, Brasiiliast, Itaaliast, Venemaalt, Tšehhist ja Uus-Meremaalt, nad valiti välja poolesaja soovija hulgast.

Järvi rahvusvahelise akadeemia talvised meistrikursused lõpevad laupäeval suurejoonelise kontserdiga Pärnu kontserdimajas, kus parimate kursuslaste taktikepi all esitatakse Haydni, Stravinsky, Beethoveni ja Mozarti loomingut.

Kursuste peakorraldaja Lukas Groen märkis, et õppenädal on mõeldud noortele dirigentidele, kuid avatud ülejäänud huvilistelegi. Kes tahab, võib Nooruse maja uksest sisse astuda ja kuni reedeni vältavatest proovidest kuulajana osa saada. Selle eest maksma ei pea.

Märtsis toimuvad dirigeerimise meistrikursused on suvise Järvi akadeemia üks arenemise viise, et muutuda veel ulatuslikumaks ja tunnustatumaks rahvusvaheliseks dirigentide akadeemiaks kui seni.

Talvistel meistrikursustel valitakse välja parimad noored dirigendid, kes saavad osaleda tänavustel kahenädalastel Järvi akadeemia suvekursustel, kus õpetavad maestro Neeme Järvi, Paavo Järvi ja Leonid Grin.

Eelnes tihe konkurss

“Sattusin meistrikursustele esimest korda juba kaks aastat tagasi suvel, kui Lukas (Groen, toim) kutsus mind nii-öelda passiivselt osalema. Mul jäi nii hea mulje kogu sellest üritusest ja tahtmine kasvada paremaks dirigendiks kasvas. Kandideerijaid oli hästi palju, nii et olen väga õnnelik, et sain selle koha siia,” kinnitas Eestist kursustel osalev Andres Kaljuste.

Lukas Groen märkis, et kuna suviseid meistrikursusi juhendavad nii Grin kui mõlemad Järvid, pole seal nii palju aega individuaalõpetuseks.

“Dirigeerida tundub kõrvalt lihtne, aga ei ole, see võtab aega. Kõige suurem probleem on, et dirigentidel ei ole kodus pilli, mida harjutada. Siis mõtlesingi, et teeme eraldi talvised kursused Griniga, kus on natuke rohkem aega olla orkestri ees. Teine põhjus oli soov, et õpilaste tase tõuseks, ja siin saavad nad kasvada,” põhjendas Groen.

Peale dirigentide pakuvad meistrikursused põnevust Pärnu linnaorkestrilegi. Osa teoseid, mis kontserdil ettekandele tulevad, ei ole orkestrandid varem kokku mänginud ja dirigentidel on seeläbi antud võimalus panna oma oskused korralikult proovile.

Grin naudib Pärnus olemist

Kuna Grin pole Pärnus esimest korda, tunneb ta meie linna juba päris hästi. Iseäranis meeldib Ukrainas sündinud, paljudes Euroopa riikides ja mujalgi töötanud maestrole siinne vana puitarhitektuur, mis Grini kinnitusel on täiesti unikaalne.

Eestiga tekkisid Grinil sidemed Eesti riikliku sümfooniaorkestri ja Neeme Järvi kaudu ning Pärnus on ta Järvi akadeemia meistrikursusi juhendanud 2009. aastast.

Grin tõdes, et igale muusikule jääb Pärnu meelde linnana, kus suvitas viiulivirtuoos David Oistrahh, kes kutsus külla oma muusikutest sõpru ja õpilasigi. See innustab praegugi muusikuid üle ilma siia sõitma.

“See on meistrikursusteks armas linn, kuhu on kokku tulnud dirigendid üheksast riigist, isegi Brasiiliast ja Jaapanist. Oistrahh ja meistrikursused on viinud Pärnu rahvusvahelisele kaardile ja kindlasti on see oluline argument, miks tulevad seda linna külastama igal aastal turistid,” avaldas maestro.

Meistrikursused

Maestro Leonid Grini meistrikursustest Pärnus võtavad tänavu osa

Akiro Naito (Jaapan),

Alexey Kirichenko (Venemaa),

Andres Kaljuste (Eesti),

Antoine-François López (USA),

Antoine Rebstein (Šveits),

Edmar Tuul (Eesti),

Leandro Carvalho (Brasiilia),

Maano Männi (Eesti),

Marco Bellasi (Itaalia),

Marek Štilec (Tšehhi),

Rachael Young (Uus-Meremaa).

Andmed: Järvi akadeemia, Lukas Groen

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles