Kommentaar: Berlusconi liigub Schröderi jälgedes

Mohamed A. El-Erian
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa peaministri Vladimir Putini personaalne karisma ning Moskva välispoliitika suutlikkus eriti Euroopa suunal on kohati kadestamisväärselt edukas. Selle üks parimaid näiteid on Putini tulemuslik semutsemine Itaalia peaministri Silvio Berlusconiga, kes varjamatult on kujunenud Venemaa kindlaks eestkõnelejaks Euroopa Liidus.


Läinud nädalal ühitas Berlusconi oma veidi ootamatu Peterburi visiidi nii energia- ja majanduskõneluste kui Putini sünnipäeva tagantjärele tähistamisega. Seejuures eelistas Berlusconi eraviisilist (kaasas vaid turvamehed ja isiklik nõunik) Peterburi lendu kohtumisele Jordaania kuningaga, kes parasjagu oli Roomas.



Igatahes on Venemaa juhtkond suutnud edukalt lõhestada ELi ühtsema käitumiseni pürgivat energiapoliitikat schröderismi kogemuse laiendamisega lõunatiivale.



Kui Saksamaa ekskantsler on Nord Streami (ja mitte ainult) eesträäkija, siis Berlusconi kiidab tegeva valitsusjuhina hoogsalt South Streami rajamist.



Teatavasti on South Stream ELi Nabucco projekti otsene konkurent, mille kaudu Venemaa valitsuse käepikendus Gazprom on tekitanud paraja hulga erimeelsusi ja vastakat tegevust Euroopa riikide seas.



Nagu kirjutab Londoni The Times, on mitu lääneriikide diplomaati Roomas murelikult jälgimas Berlusconi liiga tihedaid sidemeid Putini ja Liibüa liidri Gaddafiga.



Retooriliselt on küsitud: kas Berlusconil rohkem sõpru polegi? Võiks küsida teisiti: mis saab siis, kui 73aastane Berlusconi ühel päeval poliitiliselt areenilt taandub?



Artikkel pärineb Marko Mihkelsoni ajaveebist www.markomihkelson.blogspot.com.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles