Lumi jätab maarahva koduaresti

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõhelas jäid laupäevase tuisu ajal hätta isegi rasked lumekoristusmasinad.
Tõhelas jäid laupäevase tuisu ajal hätta isegi rasked lumekoristusmasinad. Foto: Peeter Raja

Kui linlased lumeuputusega veel kuidagi toime tulevad, siis maapiirkonnas leidub külasid ja talusid, kus paks lumevaip inimesed sõna otseses mõttes väljapääsmatusse olukorda on asetanud.


Esmaspäeva hommikul kiikas Pärnumaal Koonga vallas Veltsa külas elav Marju Broder kannatamatult üle lumise põllu sinnapoole, kus paistab naabertalu katus. Kas ehk ei lähene lumevallide vahelt naabrimehe maastur, mis päästaks ta pea kolm päeva kestnud vangistusest?



Tehakse, kuidas jõutakse


Broderi enda päevinäinud Mercedese kapoti all tiksuval mootoril jääb rammu väheks, et läbida üle põlve kõrguselt lund täis tuisanud 500 meetri pikkune teelõik, mis Kaasiku talu riigile kuuluva Mihkli-Oidrema teega ühendab.



“Trall käib sellest ajast saati, kui lumi maha tuli,” pole see Broderi kinnitusel tänavu talvel esimene kord, kui naabrimees on ta pidanud üle põllu vedama, nii et lumi üle autokatuse lendab. Korda kaheksa on ta pidanud vallavanema, asevallavanema ja kohaliku traktoristiga läbirääkimisi, et need valla hooldusaluse avaliku teejupi lumest puhtaks roogiksid. On roogitudki, aga mitte alati nii kiiresti, kui Broderil vaja oleks, et Lihula muusikakooli klaveritunde andma pääseks.



“Kui ta meile kell seitse hommikul helistab, et tahab nüüd tööle minna, siis tõepoolest pole kell viis hommikul lund lükkama läinud traktor temani jõudnud,” tunnistas Koonga asevallavanem Silver Seegar. Ega ole sugugi nõnda, et vald ei taha aidata. Esimesena lükatakse lahti külasid ühendavad teed. “Me ei saa ühe või teise pärast jätta valla muud osa kinni,” sõnas Seegar, kelle selgitusel võetakse väiksemad teed väljaspool järjekorda ette hädaolukorras.



Lumetõrjeks on vallavalitsusel kaks traktorit. Peale selle on kolmes piirkonnas sõlmitud kohalike talumeestega lumekoristuslepingud. Ent sellest kipub lumemölluga võitlemiseks väheks jääma.



Vallas on praegu kolm teed, mis ühest otsast nii tihkelt täis tuisanud, et traktori jõud lumevallidest üle ei käi. Päris maailmast ära lõigatud nende teede äärde kodu rajanud inimesed siiski pole. Vald teeb kõik, et ühest otsast ummistatud teed teisest otsast lahti hoida.



Nagu vangistusest vähe oleks, jäi Broder esmaspäeva hommikul elektristki ilma. Ning kuna maja veesüsteem töötab elektril, siis veestki. Nüüd peab ta kohvi keetmiseks sulatama ahjus pangega hoovi pealt korjatud lund. Vähemalt sellest niipea puudus kätte ei tule.



Talv on imeline


Nagu naabervalla Tõstamaa Tõhela külaski, kus laupäevane tuisk halvas liikluse veerand tunniga. “Väiksemad autod olid igal nurgal hanges kinni, abi vajasid isegi rasked lumekoristusmasinad,” andis kohalik elanik Peeter Raja Pärnu Postimehele teada.



Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu uuris, kuidas inimesed lumme mattunud külas oma igapäevatoimetustega hakkama saavad. “Seal läheb üks tee pikalt põldude vahel ja nad olid sumbanud sealt läbi ja lumi oli olnud ikka rinnuni,” muheles Rõhu, kelle sõnutsi “peab ikka romantikat kah väheke olema”.



Eile hommikul aga vabastati Tõhela külas viimasedki “romantikat” täis tuisanud teeotsad ning elu pöördus oma normaalsetesse, sügavale lumme sõtkutud rööbastesse tagasi. Ehk nagu märkis tundmatuks jäänud vallaelanik: “Talv on siiski imeline ja jälle sajab …”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles