Pärnumaal valmib kolm esimest ringristmikku

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga alevikus algas ringristmiku ehitamine Tallinna-Pärnu maanteel, et väljasõit Jänesselja poolt oleks ohutu.
Sauga alevikus algas ringristmiku ehitamine Tallinna-Pärnu maanteel, et väljasõit Jänesselja poolt oleks ohutu. Foto: Urmas Luik

Teede remont üliautostuvas Eesti riigis kogub tuure, Pärnumaal on mahukaim töö alanud Raba- ja Ristiküla ligi 13kilomeetrisel lõigul, remondis on Audru sild ja Jänesselja vahel vormub ringristmik.


Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel Jänesseljas septembri alguses valmiv ringristmik on üks kolmest, mis tänavu ja esimestena maakonda ehitatakse. Ülejäänud kaks on rajamisel Koonga külas ja Paikuse alevikus, mõlemad valmivad sügiseks.

Liiklust rahustama

Sauga vallamaja läheduses ehitab Tallinna Teede AS rahvusvahelisel Via Baltical liiklust rahustavat ja Jänesselja teelt väljapööramist turvalisemaks muutvat ringristmikku.

Töötanner laiub kilomeetritel 122,5 kuni 122,8 ja pinnase kaevamisega on alanud ristmiku kujundamine. Tarvis on ringi tõsta pinnases peituv sidekaabel, rajada tugev muldkeha, panna mustkate, püstitada valgustuspostid. Juunis alanud tööd lõpevad septembris ja objekti maksumus ulatub üheksa miljoni kroonini.

"Praegu Jänesselja ringristmiku ehitamine liiklust ei sega, aga kui juulis üks kaartest valmis saab ja hakatakse teist ehitama, tuleb mõningasi seisakuid," rääkis Lääne regionaalse maanteeameti direktori asetäitja Margus Eisenschmidt.

Koonga külas satuvad liiklejad ringile seni nähtavuse poolest ohtlikemas kohas, Pärnu-Jaagupi - Kalli tee ja Vanamõisa-Koonga-Ahaste tee ristis, millele jääb bussipeatus. Kui ringristmik septembris valmib, nihkub peatusepost mõne meetri võrra edasi.

"Hange on lõppenud, ehitaja on aktsiaselts TREF, objekti maksumus on veidi üle kolme miljoni krooni ja tööd algavad pärast jaani," mainis Eisenschmidt.

Ringristmike ehitamise raha on eraldatud riigieelarvest Lääne regionaalsele maanteeametile liiklusohtlike kohtade likvideerimise programmist.

Paikuse alevikus Pärnu-Tori ja Paikuse-Tammuru ristis ehitab OÜ Magistraal septembri lõpuks ligemale nelja miljoni kroonise ringristmiku ja see töö on mullu tehtu teine etapp.

Turvaline valgustus

Turvaline valgustus ehitatakse Lääne regionaalse maanteeameti tellimusel Via Balticale Pärnu-Jaagupi väljasõitudesse.

Neist Tallinna-poolse ristmiku tööd maksavad ligikaudu 600 000 krooni ja Pärnu-poolse ristmiku tööd võtavad veidi üle 200 000 krooni.

"Tööde maksumus on koos objekti projekteerimisega, projekteerijad ja ehitajad on hanke tulemusel kohalikud firmad, Tallinna-poolsel ristmikul AS Elwo ja Pärnu-poolsel OÜ Halinga Elekter," täpsustas Eisenschmidt.

Siinkohal mainigem, et eksitav on arusaam, nagu ehitataks Pärnu-Jaagupist väljasõidud ümber ringristmikeks.

Mai lõpus alustas Lääne regionaalne maanteeamet Uulu alevikus Via Baltica ja Uulu-Soometsa ristmikule tee keskele bussipeatuse kohale liiklussaare ehitamist. Tööd peaksid lõppema jaanipäevaks.

"Tegevuse eesmärk on parandada jalakäijate liiklusohutust teeületamisel, jalakäijatel on võimalik pärast ühe sõidusuuna ületamist oodata ohutult liiklussaarel enne teise suuna ületamist," selgitas Eisenschmidt.

Ehituse käigus asendatakse kellaajaline liikluspiirang 70 kilomeetrit tunnis ööpäevase piiranguga 70 kilomeetrit tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles