Linnakodaniku maja tähistab kümnendat aastapäeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnakodaniku maja perenaine Hilja Treuberg.
Pärnu linnakodaniku maja perenaine Hilja Treuberg. Foto: Urmas Luik

Esmaspäeval täitub kümme aastat Pärnu linnakodaniku maja avamisest. Aastanädalal, 2.–6. juunini toimub kodanikumajas mitu Pärnu ajalooga seotud sündmust.

Esmaspäeva õhtul meenutatakse kodanikumaja sõprade ja toetajatega esimesel kümnendil läbitud ajarada. Kolmapäeva õhtupoolikul on huvilised oodatud kuulama ja vaatama Raeteatri kirjanduslikku lugemistundi kirjanike Eliisabet Aspe ja Lilli Suburgi saatusest.

6. juunil on raamatu "Esimene punane aasta Pärnus 1940–1941" esitlus. Autogramme jagavad raamatu autor Kalev Vilgats ning kujundaja Indrek Aija.

Maja avamisest möödunud kümne aasta vältel on sisustatud ja informatsiooni sisaldavate väljapanekutega varustatud kõik maja seitse tuba. Külastajatele on vaatamiseks väljapanekud omavalitsuse ajaloost, Pärnu linnaga seotud olulisematest ajaloolistest persoonidest ning ekspositsioonid hansa- ja sõpruslinnadest. Püsiväljapaneku kõrval on sünnipäevanädala jooksul vaatamiseks tekstide ja fotodega teemasein "Sõna sai teoks" ning valik kodanikumaja arhiivile tehtud annetusi.

"Linnakodaniku maja on ekslikult peetud ka muuseumiks, kuid tegelikkuses kannab maja omavalitsuse mälukeskuse ülesannet, kuhu kogutakse ja kus säilitatakse teavet linna volikogu ja linnavalitsuse ajaloo ning tänase päeva kohta. Mitmesuguses vormis antakse seda teavet edasi asjast huvitatuile – kirjatekstide, fotode, suuliste ürituste jm kaudu," sõnas linnakodaniku maja perenaine Hilja Treuberg.

Nikolai 8 asuv linnakodaniku maja on vanim kahjutuledes ja sõdades säilinud kõrge viilkatusega rõhtpalkidest puitelamu keskaegsel linnaterritooriumil. Andmed maja olemasolust ulatuvad tagasi 1740. aasta raekirjadesse ning näitavad, et see ehitati keskaegse kivimaja müüridele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles