/nginx/o/2025/04/14/16778196t1h19ae.jpg)
Möödunud nädalavahetusel toimunud 39. toidupanga kogumispäevadel koguti kauplustes kõikjal Eestis abivajajatele söögikraami. Oma panuse sai anda Pärnuski.
MTÜ Pärnu Toidupanga koordinaator Erika Kukk ütles, et kahe päevaga annetasid inimesed viies suvepealinna kaupluses kokku üle 2000 kilo toiduaineid, mis jääb tavapärasele kogusele veidi alla. “Kindlasti oleks rohkem toitu kogutud, aga praegu on Pärnu Maxima remondis,” nentis Kukk. Sellest hoolimata jäi ta kogumispäevade tulemustega rahule.
Kõige enam annetati Pärnus makarone, millele järgnesid konservid, purgisupid ja maiustused.
Kuke sõnutsi on annetatud toidust palju abi, sest Pärnumaal on ligikaudu 500 leibkonda, kes vajavad toimetulekuks toidupanga tuge.
Eestis tervikuna annetasid kaasmaalased puudusekannatajatele 77 kaupluses ühtekokku 27 000 kilo toitu, mis on umbes 11 protsenti vähem kui eelmisel aastal.
Kõige rohkem annetati sellel korral kuivaineid – jahu, pudrud, makaronid ja riis –, mis moodustasid pea poole kogutud söögikraamist. Järgnesid soolased valmistoidud – konservjuurviljad, purgi- ja pakisupid, kala- ja lihakonservid – ning väiksemas mahus muude tootegruppide tooted.
Eesti toidupanga tegevjuhi Piet Boerefijni ütlust mööda on neil rõõm näha, et nii paljud Eesti inimesed on leidnud võimaluse toetada abivajajaid heitlikest aegadest olenemata. “Eesti inimesed on selgelt annetamise usku ning paljud neist kujundanud sellest harjumuse. Toidupank tänab kõiki annetajaid ning kindlasti jätkab toidukogumispäevade traditsiooni edaspidi. Eriti soovin ma aga tänada meie vabatahtlikke kõikjal Eestis, ilma kelleta ei oleks me võimelised seda kõike tegema,” lausus ta.
Toidupank loodi 2010. aasta märtsis eesmärgiga leevendada vaesusprobleemi Eesti ühiskonnas. Organisatsioonivõrgustikus tegutseb eri maakonnakeskustes kokku 16 toidupanka. 2024. aastal jagas toidupank 4400 tonni päästetud ja annetatud söögikraami, mis oli aasta varasemaga võrreldes kuus protsenti rohkem.