Spordihall lubati avada juba jaanuaris

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purunenud saali taastamine nõuab aega ja raha, aga kui palju, ei tea täpselt keegi.
Purunenud saali taastamine nõuab aega ja raha, aga kui palju, ei tea täpselt keegi. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus teatas, et vaatamata Pärnu spordihalli väikese saali lae varingule 1. jaanuaril, avatakse hoone peasaal hiljemalt 20. jaanuariks.

Linnavalitsuse ja spordihalli juriidilise omaniku OÜ Steniardi ning kindlustusfirma If Kindlustus esindajate kohtumisel arutati varisenud katusega väikese saali taastamise kõrval suure saali avamist esimesel võimalusel.

“Kohtumisel lepiti kokku, et hoone omanik OÜ Steniard esitab 7. jaanuariks suure saali kahjustada saanud kandekonstruktsioonide tugevdamise projekti,” teatas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete teenistus.

Avalike suhete nõunik – teenistuse juht Maria Murakas-Ollo lisas, et spordihalli suure saali kiire avamise eeldus on peale kandekonstruktsioonide taastamise katuse purunemise tagajärjel kannatada saanud sprinklerisüsteemi taastamine.

Suur ja väike saal

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi kinnitust mööda on spordihalli suure saali avamine ehitajatega kokku lepitud 20. jaanuariks.

“Mis ei tähenda, et uksi ei võiks avada varem, kui kõik eeldused selleks on loodud,” lisas Kivimägi. “Aga praegune tähtaeg on 20. jaanuar.”

Samal ajal on linnavalitsus andnud nõusoleku olla varingus kannatanud tugipostide taastamisel rahaliseks julgestajaks. “Oleme siin läbirääkimisteks avatud, kuidas kulud jaotuvad, selgub hiljem,” sõnas linnapea.

Kui palju kahe-kolme tugiposti taastamine koos lisatöödega täpselt maksma läheb, ei osanud Kivimägi öelda, kuid arvas, et kroonides on see summa mõnisada tuhat.

Katuse kaotanud, purunenud, praegu alles risu ja lund täis väikese saali taastamine on kordades pikaajalisem ja kulukam ettevõtmine.

“Sisselangenud väikese saali koristustöödega alustatakse sel nädalal,” edastas Murakas-Ollo, lisades, et kuni pole selgunud väikese saali taastamise maksumus, on raske öelda, kui kaua kogu hoone taastustöö aega võtab.

Linnapea näib kindel olevat, et katus taastatakse varasemast erineva kandekonstruktsiooniga.

“Minu seisukoht on, et väike saal küll taastatakse, kuid mitte algsel kujul,” rõhutas Kivimägi.

Eri ekspertiisid

Õnnetuse põhjuste ning kahju suuruse välja selgitamiseks on Pärnu linnavalitsus tellinud ekspertiisi Ehituskonstrueerimise ja Katsetuste Osaühingult. Eksperdid Ants Teppe ja Andres Järvan alustasid varingu uurimisega teisipäeval ja on linnavalitsusele lubanud tulemused esitada kuu aja jooksul.

Iseseisvad ekspertiisid on tellinud hoone kindlustaja If Kindlustus ja halli juriidiline omanik OÜ Steniard koos ehitaja AS Oma Ehitajaga.

Pühapäeval käis varingut uurimas spordihalli projekteerinud Märt Mõttus.

“Enne kui pole ekspertiisi tulemusi ega neid omavahel võrreldud, on raske ennustada, kes spordihalli taastamise kulud kinni maksab,” võttis Kivimägi kokku praegu kõige põletavama küsimuse.

Samal ajal kummutas linnapea kuuldused, nagu oleks linnavalitsuses juba otsustatud välja vahetada spordihalli direktor, eelmises linnavalitsuses abilinnapeana töötanud Vambo Talu, kes sellesse ametisse sai Mart Viisitamme linnapea olles 2009. aastal, kui hall valmis. “Seegi sõltub paljuski ekspertiisi tulemustest,” avaldas Kivimägi.

Samuti lükkas linnapea tagasi toimetusele saadetud vihje, nagu oleks Pärnu linn kindlustusvõtjana jäänud If Kindlustusele osamaksete tasumisel võlgu. “See ei vasta tõele,” tuli Kivimägilt kiire ja kindel vastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles