Päästeamet tunnustas seitset Pärnumaa elupäästjat

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Kikerpill eile Tallinnas autasustamisel.
Kaspar Kikerpill eile Tallinnas autasustamisel. Foto: Sirle Matt

Siseminister Ken-Marti Vaher ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg andsid eile Tallinnas Eesti organiseeritud tuletõrje aastapäeva puhul üle Elupäästja medalid ja päästeteenistuse aumärgid.

Pärnumaalt leidis tunnustust seitse elupäästjat: Kaspar Kikerpill, Sulev Kase ja päästetöötajad Alar Laanemägi, Tõivo Tim Nõlvak, Birko Kallas, Roland Kohv ja Jevgeni Novikov. Kokku pälvis Elupäästja III klassi medali 23 inimest kõikjalt Eestist, nende seas neli eraisikut ja kaks politseinikku.

Päästeteenistuse kõrgeim autasu Suur Kuldrist annetati erakordsete teenete eest päästealal päästeameti demineerimiskeskuse kunagisele töötajale Mati Mullasele. Tänu tema algatusele ja tööle on praeguseks välja kujunenud päästeameti demineerimiskeskus nelja regionaalse pommigrupiga.

Ühe kahest tänavu annetatud päästeteenistuse Kuldristist pälvis nüüdseks vanaduspensionile läinud, varem Lääne-Eesti päästekeskuse tuleohutusbüroo vaneminspektorina töötanud Ene Kalmet.

Pärnumaa inimestest märgiti veel ära Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Sirle Matt, Lääne-Eesti päästekeskuse päästetöödeteenistuse juhi asetäitja Jaanis Otsla ja Pärnumaa päästeosakonna juhataja Karmo Kuru, kes said päästeameti peadirektori tänukirja seoses rahvusvahelise suurõppuse „EU Cremex 2011“ õnnestumisse panustamise eest.

Rändauhinna silmapaistva päästealase noorsootöö eest teenis Pärnu päästekomando päästja Antti Lääts. Tegusa mehe sulest ilmus eelmisel aastal Eesti esimene päästjate elukutset tutvustav raamat „Meie, päästjad“.

Elupäästja medalid ja päästeteenistuse aumärgid anti üle Salme kultuurikeskuses.

Täna, 7. septembril saab Eesti organiseeritud tuletõrje 92aastaseks.


Kooliõpilane päästis uppuva inimese

28. juuni õhtul tabas Pärnu jahisadamas jalutanud meest ootamatult haigushoog, mille tõttu ta vette kukkus. Seda märkas jahtklubis tööl olnud Kaspar Kikerpill, kes jooksis vee alla vajuvale mehele appi, tõmbas ta veest välja ja kutsus kiirabi.

Tähelepanelik ja julge 18aastane kooliõpilane päästis sedasi inimese elu.


Päästjad tõid põlevast majast välja eaka naise

Möödunud aasta 2. detsembri öösel said Pärnu komando päästjad väljakutse Pärnusse Karjamaa tänavale, kus mitmes korteris olid tööle hakanud suitsuandurid. Selgus, et häiresignaalid oli käivitanud ühest korterist immitsenud suits, mis ähvardas seal elavale piiratud liikumisvõimega pensionärile saatuslikuks saada.

Päästemeeskondade kohale jõudes möllas tuli teise korruse akende taga suure leegiga. Majaelanikult saadud info andis aimu ruumide paigutusest ja kannatanu võimalikust asukohast korteris. Päästjad liikusid korterini, avasid lammutusriistade abil raske puitukse ja asusid tiheda suitsu seest inimest otsima.

Hädasolijat hüüdes kuulsidki päästjad peagi vastuhüüet. Hääle suunas liikudes leidsid nad tulekolde kõrvalt põrandalt kannatanu ja tassisid ta majast välja kiirabimeedikute hoole alla.

Tulekahju kustutati ja kõrvalruumid ning pööning jäid leekidest puutumata. Tulekahju pindala polnud küll suur, aga selle edasine levik olnuks kiire ja põlemisgaasid väga mürgised.

Tänu Pärnu komando päästjate Alar Laanemägi, Tõivo Tim Nõlvaku ja Birko Kallase professionaalsele tegutsemisele jäi naine ellu.


Suitsusukeldujad päästsid liikumispuudega naise elu

Eelmise aasta 12. detsembri hommikul teatati häirekeskusele, et Pärnus Rahu tänaval kerkib elamu verandalt suitsu ja hoones võib olla liikumispuudega vanem naine.

Päästjad nägid trepikojast leeke ja neile laekus lisainfo, et põlevas tsoonis asuvad gaasiballoon ja sisselülitatud elektrikilp.

Päästjad Jevgeni Novikov, Birko Kallas ja Roland Kohv moodustasid suitsusukelduslüli ja asusid kannatanut otsima. Ruum oli täitunud tekstiili põlemisest tekkinud mürgiste gaasidega. Kannatanu leidsid päästjad põleva ruumi ukselt ja aitasid ta kiiresti majast välja kiirabi hoole alla. Kannatanu otsimine ja majast välja aitamine võttis päästjatel aega seitse minutit.

Suitsusukelduslüli vanema Kohvi tähelepanekud gaasiballooni ja elektrikilbi asukoha suhtes aitasid enne kustutustöid kõrvaldada lisaohud ja majapõlengu seejärel ohutumalt kustutada.

Tänu eelmainitud kolme päästja oskuslikule ja kiirele tegutsemisele pääses naine eluga.


Mees päästis lumetormis jääauku kukkunud kalamehe

22. jaanuaril sõitis Sulev Kase Pärnumaal Valgerannas mootorsaaniga merejääl. Korraga läks saan rikki, jääl olnud tuttav kalamees aitas selle kaldale pukseerida ja läks seejärel tagasi kalastama.

Peagi puhkes lumetorm, mis pani Kase muretsema, kas teda aidanud kalamees on kaldale jõudnud. Mees laenas tuttavatelt töökorras mootorsaani ja läks jälgi mööda kalameest otsima.

Kaldast umbes nelja kilomeetri kaugusel märkas Kase jääs musta auku ja sinna sisse kukkunud tuttavat kalameest, kes veel vaevu jõudis jääaugu servast kinni hoida. Kase tõmbas jääkülma vette kukkunud mehe välja ja viis ta mootorsaaniga kaldale, kuhu oli vastu kutsutud kiirabimeedikud, kes veel end vaevu liigutada suutva külmunud kalamehe haiglasse viisid.

Sulev Kase oma hoolivuse ja julge tegutsemisega päästis viimasel hetkel ühe inimese elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles