ERR.ee: Pärnus tähistati toomapäeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomapäeva tule- ja tantsuetendus Pärnus.
Toomapäeva tule- ja tantsuetendus Pärnus. Foto: Ants Liigus

Pärnus tähistati eile tule- ja tantsuetendusega toomapäeva, mis on oluline kurjade jõudude peletamise, valgusele ja päikesele uue jõu kindlustamise poolest.


Erki Stuudio korraldatud tule- ja tantsuetenduses kajastus toomapäevaga seonduv sümboolne võitlus valguse ja pimeduse vahel ning valguse võit, vahendasid ERRi teleuudised.



Toomapäeval olid keelatud kõik tööd peale pühadega seotu, lubatud olid koristamine ja pühadetoitude valmistamine. Keelatud olid ketramine ja jahvatamine, rangelt keelatud puude raiumine ja nende kojutoomine.



Toomapäeval algas pühadetoitude valmistamine, mis kestis jõululaupäevani.



Toomapäeval tuli Tahma-Toomas, Must-Toomas või Jõulu-Toomas majast välja kihutada. Mõnel pool valmistati sel puhul õlgi ja kaltse täistopitud nukk, mis pimeduse varjus teise perre viidi. Kui Tahma-Toomast ei märgatud ja edasi ei viidud, tähendas see laiskuse, mustuse ja muude halbade asjade majja tulekut. Leitud kaltsunukku vemmeldati ja visati siis uksest välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles