Hoiatus: jugavoolu tuulekoridori sattumine paneb tormituule möllama

Karl Hütt
, reporter
Copy
Öösel tugevneb tuul 28 meetrini sekundis.
Öösel tugevneb tuul 28 meetrini sekundis. Foto: Ants Liigus

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt tugevneb öösel saartel, varahommikul läänerannikul loodetuul 15–20, puhanguti 25–28 meetrini sekundis. 

Külmal aastaajal lookleb jugavool üldjuhul madalamatel laiustel ja Eesti jääb sellest põhja poole külmemale alale, soojal aastaajal aga nihkub jugavool poolusele lähemale ja Eesti satub soojema õhumassi alla. Üleminekuaastaaegadel võivad atmosfäärilained ulatuda Aafrikast Skandinaavia põhjatipuni: ilm läheb sel juhul üsna kiiresti soojast külmaks ja vastupidi.

Tänavu kevadel oleme sattunud aga jugavoolu tuulekoridori teele ja väga sageli kulgeb see jooksulint üle Eesti. Lähipäevad pole erand.

Seetõttu on kogu Eestile antud juba täna ööseks esimese kategooria hoiatus: ilm kujutab teatud olukordades endast ohtu ja tuleb jälgida ennustust.

Ilmateenistus andis tugeva tuule tõttu kogu Eestile hoiatuse.
Ilmateenistus andis tugeva tuule tõttu kogu Eestile hoiatuse. Foto: Riigi Ilmateenistus

Hommikulgi püsib ilm tormine ja sajune. Lõuna- ja Lääne-Eestis puhub lääne- ja loodetuul üheksa kuni 15, iiliti 20 meetrit sekundis, saartel ja rannikul 14–20, puhanguti 25, hommikul kuni 28 meetrit sekundis, pärastlõunal tuul nõrgeneb. Sooja tuleb homme kolmest kaheksa kraadini. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles