Volikogu otsustas anda vapimärgi viiele inimesele

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu linnavolikogu otsustas välja anda viis Pärnu linna vapimärki.
Pärnu linnavolikogu otsustas välja anda viis Pärnu linna vapimärki. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu otsustas anda linna vapimärgi Kuno Erkmannile, Väino Hallikmägile, Rein Kilgile, Marika Pärgile ja Heiki Soodlale, kelle aastatepikkune tegevus on positiivselt mõjutanud Pärnu arengut ja mainet.

Kuno Erkmann saab vapimärgi number114 kauaaegse ja tulemusliku tegevuse eest Paikuse valla ja osavalla arengu ja maine positiivsel mõjutamisel. Ta on juhtinud Paikuse valda vallavanemana aastatel 1993 kuni 2017 ja Pärnu linna Paikuse osavalda osavallakeskuse juhatajana aastatel 2017 kuni 2021. Oma tegevusega aastatel 1996–2005 Pärnumaa omavalitsuste liidu juhatuse esimehena, osaledes mitmed aastad Pärnu Haigla ja Paikre OÜ nõukogu liikmena ning omavalitsuste haldusreformi Paikuse valla poolse eestkõnelejana, on Erkmann andnud suure panuse Pärnu linna kui omavalitsuse arengusse. Ta on Paikuse Lionsi klubi asutajaliige, Kaitseliidu Pärnu maleva liige, malefondi Caissa liige ja Halinga jahimeeste seltsi liige.

Kuno Erkmann.
Kuno Erkmann. Foto: Urmas Luik

Erkmanni on eelnevalt autasustatud Paikuse valla vapimärgiga (1997), Valgetähe medaliklassi teenetemärgiga (2001) ja Valgetähe IV klassi teenetemärgiga (2006).

Väino Hallikmägile antakse vapimärk number 115 pikaajalise panuse eest Pärnu linna arengusse. Tallinna polütehnilise instituudi teedeehituse inseneri eriala lõpetanud Hallikmägi on 1999. aastast tänaseni aktiivselt osa võtnud Pärnu poliitilisest ja ühiskondlikust tegevusest. Aastatel 1999-2002 oli ta volikogu majanduskomisjoni liige, aastatel 2002-2005 Pärnu linnapea.

Hallikmägiga koos töötanud linnavalitsuse ametnikud iseloomustavad teda tasakaaluka, heasüdamliku ja uuendusmeelse juhina, kes pidas oluliseks meeskonnatunnet. Hallikmägi kindla toetuse saanud kesklinna koolide võimla valmis 2005. aasta lõpuks. Alustati Jaansoni raja ja noorte kergejõustikumaneeži ehitamist, tänase Mai Põhikooli staadionile tehti kunstmurukattega jalgpalliväljak, tehti algust rannapromenaadi rajamisega.

Väino Hallikmägi.
Väino Hallikmägi. Foto: Urmas Luik

Hallikmägi juhtis edukalt 2005. aasta jaanuaritormi järgse üleujutuskahjude ja linnakodanike esmavajaduste väljaselgitamist ning normaalse elukorralduse taastamist linnas.

Aastatel 2005-2017 oli Hallikmägi Pärnu linnavolikogu liige, lisaks majanduskomisjonis nii liige kui ka esimees. Praegu on ta volikogu planeerimiskomisjoni liige.

Rein Kilgile antakse vapimärk number 116 Pärnu linna ettevõtluse arendamise ja Pärnu Sadama korvpallimeeskonna toetamise eest. Tema osalusega AS Pärnu Sadam on korvpallimeeskonda toetanud alates 2014. aastast, meeskond võitis 2022. aastal Eesti meistrivõistlustel kuldmedali.

Rein Kilk.
Rein Kilk. Foto: Jaanus Lensment/postimees

Kilk on olnud Pärnu sadama arengu eestvedaja ja üks omanikest alates 1995. aastast. Ta on andnud suure panuse piirkonna arengusse ja loonud aastate jooksul töökohti Pärnu linnas. Rein Kilgi teeneks on ajaloolise väärtusega Ammende Villa kordategemine, 1999. aastal valiti ta Pärnu aasta meheks. Lisaks korvpallimeeskonna toetamisele on ettevõtja toetanud sõudesporti, ta oli 18 aastat Eesti sõudeliidu president.

Vapimärgi number117 pälvis Marika Pärk Pärnu kultuurielu eestvedamise ja rikastamise eest. Pärk on Pärnu kontserdimaja juhtinud enam kui 20 aastat, selle valmimisest alates. Ta on 2003. aastast toimuvate Pärnu ooperipäevade algataja ja kunstiline juht, luues ooperipäevadest rahvusvaheliselt tunnustatud laia kõlapinnaga ürituse, kus alati tuleb ettekandele vähemalt üks ooper, mida pole Eestis varem esitatud või mis on meie saalidesse sattunud üliharva. Ooperipäevad on oluliselt rikastanud Pärnu linna kultuurikeskkonda, tõstnud Pärnu mainet kultuurilinnana ja tutvustanud Eestit rahvusvaheliselt ooperikultuuri kõrgelt hindava riigina.

Marika Pärk.
Marika Pärk. Foto: Ants Liigus/prnpm/emf

Põhitöö kõrvalt tegutseb Pärk alates 2001. aasta jaanuarist Pärnu kunstide kooli poistekoori õpetaja ja dirigendina. Koor on esinenud väga paljudel kontsertidel, laulupidudel ja rahvusvahelistel konkurssidel.

Pärk on tunnustatud kultuuriekspert, kes oma professionaalsete teadmiste ja kogemustega osaleb Pärnu linna kultuurikomisjonides ja Eesti Kultuurkapitali ekspertgruppides. 2013. aastal valiti ta Pärnu aasta naiseks, 2022. aastal pälvis Poola Vabariigi Tallinna suursaatkonna sümboolse auhinna, Maria žaboo.

Heiki Soodla saab vapimärgi number 118 pikaaegse ja tulemusliku töö eest päästevaldkonnas ning väljapaistva tegutsemise eest päästeameti Lääne päästekeskuse juhina. Ta on töötanud päästjana, olnud pikka aega päästjate koolitaja Väike-Maarja päästekoolis ja lektor sisekaitseakadeemias ning on alates 2017. aastast Lääne päästekeskuse juht.

Heiki Soodla.
Heiki Soodla. Foto: Mailiis Ollino

Soodla juhtimise ajal on päästekeskus tugevdanud koostööd omavalitsustega ja viinud kriisideks valmistumise uuele tasemele. Alustatud on mitmeid uusi projekte veeõnnetuste vähendamiseks, tulekahjude ohu vähendamiseks ja elanikkonnakaitse korraldamiseks. Erinevates kriisiolukordades on Soodla näidanud end tasakaaluka olukordade lahendajana ja juhina, suur roll oli tal kanda covid-19 hädaolukorra juhina.

Vapimärgid antakse üle 23. veebruaril Pärnu kontserdimajas toimuval Eesti Vabariigi 105. aastapäevale pühendatud kontsertaktusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles