Pärnu linnas tegutsesid rattavargad

Copy
Varastatakse ka korralikult lukustatud rattaid.
Varastatakse ka korralikult lukustatud rattaid. Foto: Shutterstock

Politsei andis täna teada kahest rattavargusest Pärnu linnas.

21.–23. juulini varastati Papiniidu tänaval kortermaja juurest jalgrattaparklast lukustatud hõbedase raamiga jalgratas Classic Pro 29L. Kahju on 479 eurot.

23. juulil veidi peale südaööd varastati Aida tänavalt musta värvi raamiga 21käiguline jalgratas. Kahju tekitati 350 eurot.

Politsei andmetel pannakse kõikidest rattavargustest 70 protsenti toime just suvel: maist septembrini. Rattavargused on kogu Eestis viimastel aastatel sagenenud.

Aastal 2023 alustati politsei andmetel tuhatkond rattavargusega seotud menetlust, mida oli umbes 40 protsenti rohkem kui eelnenud aastal. 

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) major Lilian Palu põhjendas rattavarguste sagenemist kergliikluse populaarsuse kasvuga. "Kuna aga jalgrattad muutuvad üha populaarsemaks ja neid on linnapildis aina rohkem, tähendab see ka nende varguste kasvutrendi," seletas ta.

Palu arvates motiveerib vargaid õitsev järelturg, kus hinnad taskukohasemad. "Seega otsib üha rohkem inimesi sobivat jalgratast ostu-müügikuulutuste kaudu, mis on osaliselt teada-tuntud kui varastatud kaupade müügiplatvormid," selgitas ta.

Eelmisel aastal tekitati rattavargustega seoses Eestis kahju kokku ligemale 850 000 eurot.

"Tegu on varguse liigiga, kus omanikul endal on väga suur mõju ja võimalus ennetada varguse ohvriks langemist," ütles Palu. "Paraku näeme järjest sagedamini seda, et varastatakse ka korralikult lukustatud rattaid nii avalikust ruumist kui ka panipaikadest ja keldritest."

Kindlustusfirmad on samuti nii suve eel kui ka praegu rattavarguste teemal sõna võtnud ning manitsenud rattaomanikke sõiduvahendeid hoolikalt lukustama.

"Tänavatele jäetud rattaid vaadates on näha, et inimesed lukustavad sageli oma jalgrattad kas valesti või jätavad need täiesti kinnitamata, arvates, et need on pargitud turvalisse kohta," märkis kindlustusfirma Balcia tooteekspert Jelizaveta Drižiruk.

Drižiruki sõnul on üks põhilisi vigu luku ühendamine raami asemel ratta enda külge: sellisel juhul ei aita isegi kvaliteetne ja kallis lukk, sest ratta saab kergesti lahti keerata ja ülejäänud sõiduriista ära võtta. "Kahjuks on paljud rattahoidjad ka madalad ja ebakvaliteetsed. See tähendab, et sinna ongi keeruline oma sõidukit korrektselt kinnitada," lisas ta. 

Ratta hoiustamiseks sobib kõige paremini lukustatav ruum või tiheda jalakäijate liiklusega koht, kuhu on paigaldatud valvekaamerad. Sõiduvahendit ei maksa ööseks õue jätta.

"Enda rattast tasub kindlasti teha korralik pilt ja panna kirja seerianumber. Kui ratas varastatakse, siis saab need korrakaitsjatele edastada, et nad tunneksid teie ratta ära. Samuti tasub heita pilk peale politsei- ja piirivalveameti leitud esemete lehele, kuhu kaotatud või varastatud sõiduvahend võib jõuda," õpetas Drižiruk.

Hoidke oma jalgratast!

Hoidke alles kõik jalgratta ostudokumendid, tehke rattast mõni pilt ja lisage võimalusel mõni eritunnus. Leidmise korral on politseil siis lihtsam tuvastada omanikku.

Kirjutage üles rattaraami number.

Investeerige vastupidavasse rattalukku (küsige nõu rattapoest).

Lukustage jalgratas igal pool, ka keldris, panipaigas, garaažis ja pealtnäha turvalises kohas.

Ärge kunagi jätke ratast trepikotta. Trepikojas ei tohi asju hoiustada.

Varguse korral tehke kindlasti avaldus politseile.

Äsja toimunud vargusest teavitage politseid, helistades numbril 112.

Tehke avaldus lähimas politseijaoskonnas või esita see veebis.

Jälgige politsei leitud esemete registrit.

Kui leidsite müügilt varastatud jalgratta, teavitage sellest politseid.

Andmed: www.politsei.ee


Jalgrattalukud

Lukustatud rattad.
Lukustatud rattad. Foto: Balcia

Eri lukutüüpidel on omad plussid ja miinused.

  • Kaabellukud on kõige odavamad, kuid kõige ebausaldusväärsemad – neid saab isegi pihku mahtuvate tangidega läbi lõigata. Seetõttu on selliseid lukke soovitatav kasutada vaid juhul, kui jalgratas on plaanis paigutada enda nägemisulatusse ja lühikeseks ajaks, näiteks kohviku terrassile. 
  • Kettlukud on veidi turvalisem valik, kuid ka neid on suhteliselt lihtne purustada, kui vargal on küllalt suured tangid. Seetõttu ei tohiks ketiga ühendatud jalgratastki pikaks ajaks järelevalveta jätta.
  • U-kujulist lukku on juba keerulisem lahti murda, ent tuleb arvestada, et seda pole mugav kaasas kanda.
  • Kokkupandava luku saab voltida väikseks ja kinnitada rattaraamile. Kokkupandavad lukud on üsna kerged, kuid nende lõhkumiseks läheb vargal vaja juba võimsamaid vahendeid.
  • Nutilukud on turvalisuse kõrgeim tase – neid saab ühendada mobiiltelefoniga ja need on varustatud alarmiga, mis annab teada, kui keegi üritab neid purustada.

Andmed: Balcia

Tagasi üles