Veebipolitseinik: Uudishimu ei õigusta traumeeriva materjali jagamist

Copy
Mõelge ohvri lähedaste ja sõprade peale. Vägivaldse sisuga video levitamine haavab Pärnumaa veebipolitseiniku Karmen Raua sõnutsi eeskätt neid.
Mõelge ohvri lähedaste ja sõprade peale. Vägivaldse sisuga video levitamine haavab Pärnumaa veebipolitseiniku Karmen Raua sõnutsi eeskätt neid. Foto: Urmas Luik

Tammistes jõhkra tapmisega hakkama saanud poisid filmisid kõike kordasaadetut ja jagasid jäädvustust internetis. Too õõvastav video levib siiani. Ühismeedia kommentaariumides kihab: "Kes soovib videot näha, kirjutage mulle, ma jagan", "kust seda videot näeb?", "kas keegi saaks videot jagada?".

Pärnumaa veebipolitseinik Karmen Raud paneb aga kõigile südamele, et vägivaldse sisuga videote ja piltide levitamine mõjub psüühiliselt väga halvasti vägivalla all kannatanutele, nende lähedastele, sõpradele. "Küsige endalt, kas mina tahan, et minu lähedasest selliseid videoid, pilte jagataks? Vaevalt. Uudishimu ei õigusta traumeeriva materjali jagamist," kinnitas Raud.

Raud toob veel esile, et veetes tunde ja päevi vägivaldseid videoid vaadates, harjub inimene sellega ära ja hakkab ebanormaalsust pidama normaalsuseks. Peale selle õpivad eri someplatvormid samasugust sisu ette söötma.

Lapsevanematel tasub olla tähelepanelik. "Tundke rohkem huvi, millistes veebikeskkondades teie lapsed toimetavad ja mida seal päriselt näha on. Tehke noortele selgeks põhimõte, et vägivald ei ole viis asju lahendada. Kui huvi on sellise materjali vastu leige, ei ole põhjust ka seda jagada selleks, et end huvitavaks teha," toonitas veebikonstaabel.

Tagasi üles