Liivi lahe meretuulepargi kaablikoridori asukoha üle algab arutelu (1)

Copy
Enefit Greeni meretuuleenergia arendusjuhi Karmo Kõrveki sõnutsi toimus töö elektriühendusteede täpsustamise nimel kogu suve, kuid palju tööd ootab veel ees.
Enefit Greeni meretuuleenergia arendusjuhi Karmo Kõrveki sõnutsi toimus töö elektriühendusteede täpsustamise nimel kogu suve, kuid palju tööd ootab veel ees. Foto: Andrus Karnau

Mais alanud Liivi lahe meretuulepargi elektriühendusteede eriplaneeringu asukohavaliku etapis on jõutud esmaste ühendusteede visandamiseni. Kaalutakse ühendusi Sindi ja Kilingi-Nõmme suunal.

Majaomanikke, keda esmased ühendusteede alternatiivid mõjutavad, teavitatakse isiklikult. Septembris toimub ühendusteede tutvustamiseks ja tagasiside kogumiseks neli avalikku koosolekut. Praegu ei kaaluta enam ühendusi läbi Audru põhivõrgu alajaama.

Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi planeeringute osakonna nõuniku Anne Martini sõnade kohaselt on planeerimisprotsessi siht leida elektriühendusteedele asukoht, millel on vähene mõju inimestele ja loodusele, kuid mis on majanduslikult teostatav. "Eriplaneeringust puudutatud kinnistu omanikele on saadetud täpsem info, et hoida neid projekti arenguga pidevalt kursis. Ehkki trassi täpne asukoht ja maavajadus selgub planeerimisprotsessi käigus eeldatavasti 2026. aastaks, annavad esmased alternatiivid juba aimduse tulevastest ühendustest," ütles Martin.

Kaalumisel on ühendused Sindi ja Kilingi-Nõmme suunal.
Kaalumisel on ühendused Sindi ja Kilingi-Nõmme suunal. Foto: Kuvatõmmis kaardirakendusest

Eriplaneeringu koostamisel tehakse tihedat koostööd kohalike omavalitsustega, kes on piirkonna ja selle vajadustega kõige paremini kursis. Planeerimisel soovitakse arvestada kohalike elanike huvidega. "Valminud kaardirakenduses on näidatud esialgsed ühenduste asukohad, millega edasi töötame. Kogume arvamusi, teeme põhjalikke uuringuid ja hindame hoolikalt planeeringu elluviimisega kaasnevaid sotsiaalseid, kultuurilisi, majanduslikke ja keskkonnale avalduvaid mõjusid," selgitas Martin.

Et Martini ütlust mööda on tähtis korraldada planeerimisprotsess koostöös ja dialoogis, on ühendusteede alternatiivide tutvustamiseks kavandatud mitu kohtumist kohalikega.

Enefit Greeni meretuuleenergia arendusjuhi Karmo Kõrveki jutu järgi tegutseti ühendusteee täpsustamise nimel kogu suve, kuid palju tööd ootab veel ees. "Parim alternatiiv selgub ühistööna, kuhu oma tagasisidega saab panustada nii kohalik elanik, ettevõtja kui ka ametiasutus. Planeeringu eesmärk – ühendada 2030. aastaks neli teravatt-tundi taastuvenergiat Eesti põhivõrku – on ambitsioonikas, ent kõigi osaliste koostöös võimalik," ütles Kõrvek.

Elektriühenduste asukoha otsustab valitsus eeldatavasti 2026. aastal. Sellele järgneb täpsem projekteerimine, mis paneb aluse ühendustee väljaehitamiseks hiljemalt 2030. aastaks.

Arutelud algavad 23. septembril kell 17 Paikuse osavallakeskuses, 24. septembril kell 17.30 Häädemeeste seltsimajas, 25. septembril kell 17.30 Kilingi-Nõmme klubis.

Tagasi üles