Kalurid saavad taotleda toetust laevamootorite ostuks

Copy
Uute mootorite paigaldamine tagab, et oluline investeering kalapüügiga jätkamiseks ei jääks tegemata.
Uute mootorite paigaldamine tagab, et oluline investeering kalapüügiga jätkamiseks ei jääks tegemata. Foto: Urmas Luik

Regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman allkirjastas Euroopa merendus-, kalandus- ja vesiviljelusfondi meetme määruse, millega Eesti ranna- ja siseveekaluritel avaneb võimalus taotleda toetust kalalaevade mootorite vahetamiseks uute, kütuse- ja keskkonnasäästlikumate vastu. Kokku on meetme eelarve 400 000 eurot.

Toetusmeetme eesmärk on vähendada ranna- ja siseveepüügil kasutatavate kalalaevade kütusekulu ja süsihappegaasi heidet ning suurendada energiatõhusust kalalaeva käitamisel.

"Meetme majanduslik mõju avaldub eelkõige selles, et säästlikumate mootorite kasutuselevõtt vähendab kutseliste kalurite kulutusi mootorikütustele, mis on üks suuremaid kululiike kalanduses. See omakorda aitab suurendada ranna- ja siseveepüügi kasumlikkust," rääkis regionaal- ja põllumajandusministeeriumi kalanduspoliitika osakonna nõunik Margus Medell.

Uute mootorite paigaldamine tagab, et oluline investeering kalapüügiga jätkamiseks ei jääks tegemata. "Peale oluliste keskkonnakaitseliste eesmärkide on toetusmeetmel ulatuslik mõju ka maapiirkondade arendamisele. Valdav osa Eesti ranna- ja siseveekaluritest tegutseb maapiirkonnas ning iga toetus aitab parandada maapiirkondade ettevõtjate konkurentsivõimet ja toimetulekut," ütles Hartman.

Ministri allkirjastatud määrus võimaldab avada meetme "Perioodi 2021–2027 ranna- ja sisevete kalalaeva energiatõhususe parendamise toetus" esimesed projektitaotlusvoorud juba järgmise aasta alguses.

Tagasi üles