Fortum kaalub elektrituruseaduse jõustumisel kohtusse minekut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortum Termesti uue soojus- ja elektrijaama hoone Pärnus.
Fortum Termesti uue soojus- ja elektrijaama hoone Pärnus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnus ja Tartus koostootmisjaamu omava Fortumi Eesti tütarettevõtte juhatuse esimehe Margo Külaotsa sõnul kaalub ettevõte menetluses oleva elektrituruseaduse praegusel kujul jõustumise korral tõsiselt riigi vastu kohtusse pöördumist.

"Hetkel ei ole me hagi ette valmistamas, aga me kahtlemata kaalume seda," ütles Külaots. "Täna ei ole ju elektrituruseadus veel vastu võetud."

Külaotsa sõnul on hagi aluseks asjaolu, et mängureegleid muudetakse tagasiulatuvalt. "Me oleme rajanud 170 miljoni euro eest Eestisse kaks koostootmisjaama, me oleme täitnud kõik riigi poolt ette seatud nõuded ja tingimused ja oleme kindlasti arvestanud selle kindla toetuse tähtajaga 12 aastat. See oli tegelikult investeerimisotsuse aluseks," rääkis ta.

"Meil kahjuks ei ole võimalik, kui seadusemuutmine käib sisuliselt allkirja andmisega, elektrijaamasid Eestist ära kolida," lisas Külaots.

Külaots märkis, et Fortum on omapoolsed muudatusettepanekud esitanud nii riigikogu majanduskomisjonile, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile kui ka peaministrile. "Ma tean, et praegu käivad ka vaidlused, mismoodi seda seadust vastu võtta, mis kujul ta tuleb ja kas ta üldse tuleb."

Segadused elektrituruseaduse muutmise osas on Külaotsa sõnul tinginud ka olukorra, kus Fortumi uued investeeringud Eestis on tänaseks kinni keeratud ja Fortumi uued samasugused jaamad kerkivad Lätti ja Leetu. "Täna Läti ja Leedu ei kõiguta oma vastavaid seadusi ja nende investeerimiskeskkond on selle võrra kindlam kui Eesti oma," selgitas Külaots.

Fortumit huvitab Külaotsa sõnul selline õiguskindlus, et kui seadus on ükskord vastuvõetud, siis seda tagasiulatuvalt ei muudeta.

Fortumile kuuluvad Eestis Pärnu ja Tartu elektrijaamad. Pärnu jaama elektriline võimsus on 24 megavatti ja soojuslik võimsus 48 megavatti ning Tartu jaama elektriline võimsus 25 megavatti ja soojuslik võimsus 50 megavatti. Fortumil on vähemusosalus ka Eesti Gaasis.

Valitsus esitas oktoobri lõpus riigikogule elektrituruseaduse muudatuse, millega on kavas kärpida taastuvenergia toetuste mahtu majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul 18 protsenti. Ministeeriumi esitatud eelnõu kohaselt on toetatav elektrikogus sõltuv taastuvenergia eesmärgist ning toetused on seotud elektrienergia ja süsinikdioksiidi turuhinnaga. Uus skeem hõlmab juba rajatud või rajamisel olevaid taastuvelektri tootmisüksusi.

Ministeeriumi teatel on eelnõus toodud toetusskeem on taastuvenergia tootjatega saavutatud kompromisslahendus, mis hoiab võrreldes praegu kehtiva skeemiga tarbijatele 2020. aastani ministeeriumi hinnangul kokku kuni 300 miljonit eurot taastuvelektri eest makstavat tasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles