Mati Kose tegi parima loomapildi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Kose.
Mati Kose. Foto: Urmas Luik

Fotograaf ja loomaökoloog Mati Kose võitis ajakirja Eesti Loodus fotovõistlusel loomapiltide kategoorias 350 võistlustöö hulgast peaauhinna fotoga, millel on pesitsev hüübipere.

“Pojad hakkavad juba varakult hüübitarkusi omandama, olgu siis, kael püsti, varjeasendisse hoidma, et vanalinnu kombel ümbritseva roostikuga ühte sulada, või osavalt rootihnikus puhmalt puhmale liikuma,” kirjutas foto autor võistlustingimustes etteantud mahus selgitavad read.

Žürii esimees, Eesti Looduse peatoimetaja Toomas Kukk ütles, et 13. fotovõistlusele laekus 1070 tööd ja parimatest parimate valik polnud kerge.

“Hüüp on selline liik, keda on väga raske pildistada, ta pesitseb roostikus, kuhu nii kergesti ei pääse, ning see nõuab vaeva ja hoolikust, et hüüp ei katkestaks pesitsemist,“ rääkis Kukk. „Mati Kose on omalt poolt teinud kõik, et lindu miski ei häiriks.”

Kukk lisas, et hüübi pilte pole selle linnu varjatud eluviisi pärast kuigi palju tehtud. Rahvasuu kutsub hüüpi ööhirmutajaks ja sookuradiks, Eestis on see vähearvukas linnuliik looduskaitse all.

Loomafoto kategooria võitjana saab Kose osta Canoni fototehnikat.

Fotograafiaga tegeleb Kose poisieast, esimesed pildid tegi ta 10–12aastasena. Teadlikult hakkas ta fotograafiaga tegelema ja linde pildistama 30 aastat tagasi, harrastus kasvas välja vaatluste dokumenteerimise vajadusest. Üks tema tehtud sookurgede pilt jõudis loomaportreede kategoorias BBC korraldatud loodusfotokonkursi finaali, üks ajakirja Eesti Loodus esikaanele.

Koostöös ajakirjaga Eesti Naine valmis 2010. aastal Mati Kose fotode ja tema enda kirjutatud tekstidega loodusraamat “Aastaaegade aken”.

Kose on Tartu ülikooli Pärnu kolledžis ökosüsteemide majandamise osakonnas loodusvarade rakendamise teadur ja tegeleb Liivi lahte Eesti Energia plaanitava meretuulepargi eeluuringutega, mis käsitlevad rajatise mõju rändlindudele.

Ajakiri Eesti Loodus korraldab fotovõistlusi 2002. aastast. Tartu näituste messikeskuses kuulutati tänavused võitjad ka seente, elurikkuse, väikese taime, käituva looma kategoorias, eripreemiad panid välja keskkonnaministeerium ja ajakiri Eesti Jahimees.

Loomafotode esimese preemia pälvis Imre Mutso objektiiviga tabatud lumes askeldav nirk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles