Eesti üks kaunimaid aedu asub Pärnumaal

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannametsas asuvat Soo talu iluaeda on Marge Kolla rajanud oma peaga ja omal jõul enda rõõmuks kümme aastat.
Rannametsas asuvat Soo talu iluaeda on Marge Kolla rajanud oma peaga ja omal jõul enda rõõmuks kümme aastat. Foto: Priit Grepp/Kodukiri

Eile, just pisut enne seda, kui Soo talu perenaine Marge Kolla hakkas Rannametsast sõitma Tallinna Kodukirja „Aasta kodu“ konkursi võitjate pidulikule üritusele, mille patroon on presidendiproua Evelin Ilves, sai Pärnu Postimees Eesti ühe kaunima aia loojaga veidi juttu puhuda.

Kolla ütles, et tähelepanu on tema jaoks pisut ootamatu, sest ta on koduaeda rajanud ikka vaid enda tarbeks ja mõte seda konkursil eksponeerida pole talle pähegi tulnud.

„Kuigi sel aastal oli kodukonkursil kolm võrdse suurusega aiapreemiat, tõstaksin Marge Kolla aia ikkagi esile kui võitjatest kauneima. Lopsakas, liigirohke, suure hoolega rajatud. Aiast ei paista välja ainult suur töö, vaid armastus, looming ja katsetamislust,“ ütles Kodukirja peatoimetaja Malle Pajula.

Omaette lugu on Pajula jutu järgi see, kuidas Marge Kolla aed kodukonkursile üldse jõudis. „Sattusin sinna juhuslikult pääsukeste loendamisel abiks olles. Märkmeid kirja pannes rändasid silmad aeda. Oleksin tahtnud vaimustusest käsi kokku lüüa – milline pärl! Aasta hiljem otsisin Marge Kolla üles ja veensin konkursil osalema,” meenutab Pajula ja lisab, et žürii otsustas selle preemia ühehäälselt.

Auhinnaks saab kauni aia kujundaja 300 euro väärtuses aiatööriistu Fiskarsilt.

“Aeda hakkasin ümber kujundama 2003. aastal, kui jäin siia ainsaks perenaiseks. Nimelt olen selle üle saja aasta vana põlistalu minia,” ütleb Kolla ja räägib, et enne oli Soo talus nagu taludes ikka hoonete vahe õunapuid ja marjapõõsaid täis.

Uhke iluaia rajanud perenaine kinnitab, et ümberkujundusi alustades polnud tal silme ees kindlat plaani ja abiks ühtegi spetsialisti. “Olen kõik ise teinud oma tarkust mööda,” lausub ta.

Perenaine tuletab meelde, et kõik algas roosiarmastusest: “Esimesel aastal jõudsin neid aeda istutada 60, aga 2005. aasta jaanuaritorm tegi roosidega puhta töö.”

Kolla liigirohkes aias on praegugi roosidel kindel koht, kuid hea aednikukäega perenaine aretab ja kasvatab palju ise ning käib huvitavaid taimi otsimas laatadel.

Kodukirjale, kus tema aiast põhjalikumalt kirjutati, rääkis Marge, et armus Läti Adaži puukooli näidisaeda sedavõrd, et ostis sealt auto järelkäru täie selliseid liike ja sorte, mida enne polnud näinud.

Reise meenutab Kolla pere aias nii mõnigi istutusala. “Üks istutusala sai alguse Lapimaalt, kus igas aias kasvas kobarpea,” on Marge Kodukirjale rääkinud. Sealt tõi ta endalegi ühe kaasa ja istutas talle seltsiks rabarbereid ja elupuu.

Sellise suure iluaia hooldamine saja Limousine’i, rannaniite hooldava lihaveise kõrvalt nõuab tööd ja pühendumist. Piisab, kui tuua vaid üks näide: ainuüksi suure taluhoovi niitmisele kulub kaheksa tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles