Pärnu ootab huvikoolide rahastamises valdade vastust

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muusikakoolis harjutasid eile pärastlõunal muusikapala õpetaja Mall Türk ja õpilane Karolin Stimmer, kes elab Tahkuranna vallas.
Pärnu muusikakoolis harjutasid eile pärastlõunal muusikapala õpetaja Mall Türk ja õpilane Karolin Stimmer, kes elab Tahkuranna vallas. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus saadab täna teatised välja kõigile omavalitsustele, kust pärit lapsed õpivad Pärnu huvikoolides, informatsiooniga, et ootab alates septembrist nendepoolset rahastamist oma valla õpilaste eest.


Teatises on ära toodud õpilaskoha tegevuskulud huvikoolide kaupa, lisatud on garantiikirja vorm ja Pärnumaa omavalitsuste puhul koostöölepingu projekt, mis ootab nüüd allkirjastamist.



Sel õppeaastal õpib Pärnu huvikoolides 2577 last, kellest kolmandik on pärit teistest omavalitsustest. Selle kolmandiku saatus sõltub sellest, kas omavalitsused on nõus Pärnule huvihariduse eest alates tulevast õppeaastast tasuma. Seni on kõigi laste huvihariduse kinni maksnud Pärnu linn.



Pärnu linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Andrus Haugas möönis, et Pärnu linnal on alates mullu septembrist olnud sel teemal palju kohtumisi Pärnumaa omavalitsustega. Pärast seda, kui Pärnumaa omavalitsuste liidu eestveetud läbirääkimised tulemust ei andnud, on linn saanud korduvalt kokku viie lähiomavalitsusega, kust käib kõige rohkem lapsi Pärnu huvikoolides. Need on Audru, Sauga, Sindi, Paikuse ja Tahkuranna.



“Sauga valla initsiatiivil oleme ühiselt väiksemas ringis veel oma seisukohti arutanud. Nii täna välja saadetava lepingu kui garantiikirja projektid on nende läbirääkimiste käigus sündinud. Neid redaktsioone aktsepteerivad kõigi osalenud omavalitsuste juhid,” selgitas Haugas.



See ei tähenda veel seda, et Pärnu lähiomavalitsused on nõus koostöölepingule alla kirjutama, sest eelarvemuudatuste ja täienduste üle saavad otsuseid langetada vaid valla või linna volikogud.



“Kõik need viis omavalitsust on lubanud, et viivad selle teema hiljemalt volikogu juunikuu istungile, et enne jaanipäeva oleks volikogude tasemel need otsused langetatud. Pärast seda võib koostöölepingule alla kirjutada, kui volikogud seda sellisel kujul aktsepteerivad,” kirjeldas Haugas järgnevat.



Kokkuleppekohad


Esialgu sõlmitaks koostööleping esimeseks poolaastaks 1. septembrist kuni 31. detsembrini, misjärel sõlmitakse uus leping kogu 2010. aastaks.



Viie vallaga väljatöötatud koostöölepinguni jõuti kompromisside kaudu. Kui läbirääkimiste alguses ootas Pärnu linn, et omavalitsused katavad nii oma valla õpilase õppetegevuskulu kui proportsionaalse osa huvikoolide majandamiskuludest, on Pärnu nüüd nõus sellega, et naabritel tuleb katta vaid otseselt õppetegevusega seonduvad kulud. Seega kulud, mis puudutavad haldust ja investeeringuid, ei ole kaetava kulu hulka enam arvestatud.



Pärnule tähendab see loodetust väiksemat kokkuhoidu, valdadele võimalust tulla kuidagigi niigi pingelise eelarve juures ots otsaga kokku.



Teise kompromissina lepiti kokku, et arvlemine toimub õppeperioodi eest 1. septembrist kuni 31. maini neli korda aastas, sest omavalitsused tahtsid olla kindlad, et maksavad täpse arvu õpilaste eest, kes huvikoolides käivad. On ju teada, et kõik 1. septembril huvikoolides õppetööd alustavad noored seal kevadeni ei jätka.



Nimetatud arveldused puudutavad ainult munitsipaalhuvikoole, milleks on Pärnu muusikakool, kunstikool, tehnika- ja tööõpetusmaja, loodusmaja, Kunstide maja ja Pärnu linna spordikool.



Erahuvialakoolide rahastamist korraldavad nende koolide pidajad ja juhul, kui nad soovivad toetust teistelt omavalitsustelt, tuleb neil endil omavalitsustega läbi rääkida.



Ringiga tagasi


Pärnumaa omavalitsuste liidu esimees Andres Metsoja sõnas, et kutsub järgmisel nädalal kõik omavalitsused ühe laua taha kokku ja käib siiski, hoolimata eelnevate läbirääkimiste nurjumisest, välja ühtse raamlepingu idee, et kõigil toimuks huvihariduse rahastamine võimalikult ühtsetel alustel.



“On selge, et sajaprotsendilist katet 1. septembrist kuni 31. detsembrini kõigi omavalitsuste eelarvetes ei ole. Tuleb leppida kokku sellises summas, mis on reaalselt kaetav,” selgitas Metsoja.



Raamleping annaks kindluse mõlemale osapoolele: valdadele, et nad osalevad huvihariduse rahastamises, ja huviharidust pakkuvale omavalitsusele, et tema eelarvesse laekub lisatulu ja tal on võimalik huviharidusvõrku samal kujul säilitada.



Kui raamleping on sõlmitud, tehakse konkreetsemad koostöölepped eraldi iga omavalitsusega, seal on võimalikud eraldi kokkuleppekohad vastavalt kohalikele erisustele.



“Raamleping tähendab sedagi, et selle teemaga tegeldakse edasi, sest olgem ausad: käesolev aasta saab kiiresti läbi ja mis edasi, selle kohta ei ole praegu visiooni,” tähendas Metsoja.



Vastuvõtukatsed algavad


Metsoja lisas, et kõik omavalitsused ei pruugi olla valmis sügiseks koostöölepingut Pärnu linnaga alla kirjutama ja raamleping annaks neile võimaluse hiljem liituda.



Paraku pole kõigil huvialakoolidel enam aega volikogude otsuseid ära oodata. Pärnu muusikakoolis lõpeb dokumentide vastuvõtt uutele tulijatele juba täna ja vastuvõtukatsed toimuvad järgmisel nädalal.



Muusikakooli õppealajuhataja rääkis, et kooli vastuvõtukatsetele pääsevad kõik õpilased.



Vastu võetakse aga need, kellel on peale edukalt läbitud katsete ette näidata koduvallas allkirjastatud garantiikiri, et tema õpingute eest algaval õppeaastal tasutakse.



Ligi kolmandik Pärnu muusikakooli õpilastest ei ela Pärnus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles