Pensionär hooldab vabatahtlikult linna maad

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Niisugust puhvertsooni meil küll tarvis ei ole, see on ju lausa võpsik," tõdes Naali-Maali Liivrand.
"Niisugust puhvertsooni meil küll tarvis ei ole, see on ju lausa võpsik," tõdes Naali-Maali Liivrand. Foto: Ants Liigus

Vana-Pärnu elanik Naali-Marie Liivrand võttis puhastada Merekalda tänava ja Kaubasadama tee vahelise võssa ja rohtu kasvanud ala, sest see on nii silmale inetu vaadata kui tuleohtlik.

„Muidu keskkonnaametnikud ütlevad, et kergesti süttivad maa-alad tuleb kulust puhtaks niita. No mitte keegi ei niida! Pargi kõrval on niisuke bardakk, ainult ohakad ja roostik," tõdes auväärses eas proua.

Liivranda pani kurjustama, et niipea kui jutuks olev enne riigimaa olnud territoorium väidetavalt mullu munitsipaalmaaks sai, lõppes selle hooldamine. Sest ala olla puhvertsoon ja linn ei pidavat seal hooldustöid tarvilikuks.

Mures kõnealuse territooriumi pärast, pöördus Liivrand varakevadel sellega seoses Pärnu linnavalitsuse poole. Oma arupärimises kirjutas ta: „Kuidas olete saanud lahendada Vana-Pärnu pargi kõrval oleva maa-ala heakorra küsimuse? Selle niitmiseks ja korrastamiseks on viimane aeg, sest hilisem tegevus hävitab lindude pesad koos poegadega. On lausa kuritegu lasta juba korrastatud ala kasvada võssa ja roogu."

Kirja adressaadist abilinnapea Simmo Saar delegeeris vastamise linnaaednik Kristiina Kupperile, kelle sõnadega Saar küsijale vastab.

„Meie tegevus antud ala heakorrastamisel seisneb Kaubasadama tee ja Merekalda tänava mänguväljaku vahelise platsi niitmises, kuid võsa võtmist nimetatud alalt ei pea me vajalikuks," on lugeda Saare allkirjaga vastuses. „Leiame, et võrdlemisi tiheda liiklusega Kaubasadama tee ja laste mänguväljaku vahel peaks olema puhvertsoon, mis vähendab transpordimüra levikut ning muudab mänguväljaku eraldatumaks."

Nüüd trimmeriga nimetatud alal toimetavat Liivranda ajas puhvertsooni jutt naerma: tema kinnitusel pole jõudsalt kasvavast võsast tolku ei külmade meretuulte, tolmu, heitgaaside ega müra vastu.

Seda enam pole Liivrannal mõtteski alustatut pooleli jätta: nädalaga loodab ta kõnealuse territooriumi puhtaks saada. Kõige suurem mure on kõikjal eluohtlikult turritava armatuurrauaga: omal ajal veeti sinna täiteks ehitusprahti.

„Põhimõte on see, et teen puhtaks, siis näeb ära kohad, mis jäävad niidukile ette," ütles Liivrand. „Edaspidi saab lasta platsi juba masinaga vurinal ühest otsast teise puhtaks ja ma ei pea siin palavaga higistama ega terveid päevi trimmerdama."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles