Enno Tammekivi ei pääse vangistusest

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enno Tammekivi lahkus linnavalitsusest ise, tuues põhjuseks halva tervise.
Enno Tammekivi lahkus linnavalitsusest ise, tuues põhjuseks halva tervise. Foto: Henn Soodla

Pärnu maakohus otsustas täna lõpetada pistiseandmises süüdistatavate AS Teede Tehnokeskuse töötajate üle kohtupidamise, määrates neile rahalised kohustused, pistisevõtmises süüdistatav Enno Tammekivi aga tõenäoliselt vangistusest ei pääse.


Süüdistuse kohaselt võttis Pärnu linnavalitsuse ehitusteenistuse juhatajana töötanud Tammekivi aastatel 2006-2007 oma ametiseisundit kasutades pistist 604 695 krooni ulatuses. Olles vastutav isik ehitusteenistuses ja osaledes lihtmenetluse riigihangete korraldamises, valis Tammekivi välja ettevõtted, millele saata hinnaküsitlused. Sellega tagas ta äriühingute osalemise hankes.



Riigituludesse 450 000 krooni


Riigihanked olid peamiselt seotud tee-ehitusega. Süüdistuse järgi muretsesid Pärnu linnalt töid saanud ettevõtete esindajad Tammekivile vastutasuks ehitusmaterjale ja sanitaarseadmeid.



Pistist andsid kolm firmat ja nende töötajad. Kahe firma ja tema töötajate tegevuse uurimine lõpetati mais ja neile määrati rahalised karistused, Teede Tehnokeskus koos oma töötajatega jõudis kohtusse.



Ringkonnaprokurör Elle Keeman ei pidanud õigeks nimeliselt avalikustada, kelle suhtes menetlus varem lõpetati. Ta leidis, et nad on oma karistuse kätte saanud ega hakka tõenäoliselt enam pistist pakkuma.



Teede Tehnokeskuse osakonnajuhataja Jüri Kivi, ettevõtte juhatuse liikme Valev Kuusemäe, kunagise juhatuse liikme Hillar Variku ja Teede Tehnokeskuse kui juriidilise isiku advokaadid esitasid kohtule taotluse asi otstarbekuse kaalutlusel lõpetada. Prokurör Keeman oli sellega päri, kui nii Kivi kui Kuusemäe tasuvad riigituludesse 60 000, Varik 40 000 ja Teede Tehnokeskus 290 000 krooni. Rahalisele kohustusele lisanduvad menetluskulud.



Kohtunik Igor Pütsep nõustus pistiseandjate menetluse otstarbekuse kaalutlusel lõpetama, sest isikud olid varem kriminaalkorras karistamata ja neid saab õiguskuulekale käitumisele suunata kriminaalkorras karistamata. Liiati on rahalised kohustused Pütsepa hinnangul päris suured ja võiksid tõenäolisi pistiseandjaid mõtlema panna.



Tammekivi kaalub kokkulepet


Enno Tammekivi kaitsja taotles samuti kohtuasja otstarbekuse kaalutlusel lõpetamist, kuid sellega polnud Keeman päri. “Tammekivi puhul oli tegemist avaliku võimu teostamisega ja avaliku võimu suhtes peab olema usaldus. Linnaametnik ja pistisevõtmine, siin ei saa kuidagi aktsepteerida menetluse lõpetamist avaliku menetlushuvi puudumise tõttu,” rääkis ta kohtuistungil.



Küll oli Keeman nõus Tammekivi kaitsja taotlusega kokkuleppemenetluse suhtes. See tähendab, et prokurör, kaitsja ja Tammekivi lepivad kokku Tammekivi vangistuse pikkuse ja selle, kas see on reaalne või tingimisi. Peale selle tuleb Tammekivil riigile tagasi maksta 604 695 krooni suurune kriminaaltulu, mille tagamiseks on arestitud temale kuuluv kinnistu.



Kohtunik Pütsep tuletas Tammekivile meelde, et üldmenetluse korras kohtumõistmine võib kesta aasta-paar ja ta peab sel juhul arvestama päris kopsakate kaitsjatasudega. Kas Tammekivi vangistuse pikkuse suhtes prokuröriga kokkuleppele jõuab, selgub 9. oktoobril, mil kohtuistung jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles