Kergu kool vääristas Vändraga liituvat koduvalda

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruttu, ruttu edasi!
Ruttu, ruttu edasi! Foto: Eva Kägu ja Evelin Kokk

Kergu lasteaias-algkoolis oli möödunud nädalal, veel enne Kaisma ja Vändra valla liitmist teemanädal “Kodukoht Kaisma vald”, et laste pilguga süüvida Kaisma valla minevikku ja kodukoha tänapäeva.


Et pärast kohalike omavalitsuste valimisi saab teoks jaanuaris otsustatud valdade ühinemine, oli ettevõtmine justkui austusavaldus kodukoha vastu.



Kergu lasteaia-algkooli eesti keele ja ajaloo õpetaja Anne Kivikase jutu järgi koguti terve nädal aktiivselt infot: Kaisma valla kodulehelt ja internetist otsiti teavet ja pildimaterjali koduvalla ajaloo, sellest kandist pärit tuntud inimeste, valla asutuste, huviväärsuste ning valla tulevikuplaanide kohta. Põhjalikumalt tuletati meelde Kaisma valla, kooli, kiriku, kultuurimaja ja Kaisma Suurjärve puhkeala lugu.



Kivikas täiendas iga päev infostendi uute materjalidega. Tema aktiivne abiline oli Rasmus Kulbok 6. klassist, kes tõi kodust ajaloolisi fotosid ja kunagise Kaisma mõisa hoonete plaane. Kevin Lehtla 5. klassist käis ja pildistas veel säilinud vanu mõisahooneid.



Lasteaia mudilased koos õpetaja Tiiu Loidapiga uurisid pildimaterjali põhjal, mis on koduvallas aegade jooksul muutunud. 1.-2. klass ja õpetaja Eva Kägu sõitsid lausa käega katsuma ja pildile jäädvustama Kaisma valla piiritähist.



3.-4. klass ja õpetaja Tiina Madisson tuletasid meelde kevadist õppekäiku puuhiiglase Pädametsa tamme juurde, koos uuriti infostendi materjale Kaisma valla kohta.



4. ja 6. klass käisid vallamajas valimiste kohta teavet hankimas ja neil lubati igaühel ise hääletusprotsess läbi mängida. 5.-6. klass kirjutas kirjandi Kaisma valla minevikust, olevikust ja tulevikust. “Kõigile meenusid kevadine orienteerumispäev Kaisma Suurjärve ümbruses ja sügisene matkapäev Kaisma Väikejärve äärde,” rääkis Kivikas.



Kaisma teemanädal päädis Kivika ütlust mööda 16. oktoobril pärast tavapäraseid tunde ühises Kaisma valla tunnis, mis toimus selleks spetsiaalselt kujundatud muusikaklassis.



“Õue peal mastis lehvis Kaisma valla auks Kaisma valla lipp,” kirjeldas Kivikas. “Esmalt jagunes kooli- ja lasteaiapere nelja võistkonda ja valis välja oma kodupesa, sest algas mõistuse teritamine – viktoriin Kaisma vallast. Nüüd tuli teada olulisi fakte Kaisma valla ajaloost, tunda Kaisma valla olulisi kodanikke ning vaatamisväärsusi, arvutada Kaisma valla ja koolihariduse ajaloo pikkust. Vahepeal pakkusid lõbu ja lusti liikumismängud.”



Järgnes joonistamisvoor: iga lasteaiamudilane kujundas värviraamatus oma Kaisma vallamaja, kuid suuremad pidid üksikute väikeste viidete järgi ära arvama ühe Kaisma valla huviobjekti, selle valmis joonistama ja värvima. Nii ilmusid ühistööna piltidele Kaisma valla vapp, Kergu kirik, Kaisma vallamaja ja Kergu koolimaja.



“Päeva lõpetades ei loetud kokku punkte ega tehtud edetabeleid, sest igaüks oli oma kodukandi kohta kasvõi kriipsu võrra targemaks saanud,” ütles Kivikas.



Tehti hoopis väike üllatus – sinised luigevapiga Kaisma valla särgid, mis algul ruumi ehtisid, leidsid omanikud. “Kõik meie 28 last said endale särgi, millest peagi saavad ajaloolise väärtusega reliikviad,” lisas Kivikas.



“Varsti elame küll Vändra vallas, kuid kuni siin elab aktiivseid ja tegusaid noori inimesi, kes oma kodukohast hoolivad, on kindel, et püsivad Kaisma küla ja Kergu kool,” tähendas Kivikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles