Tallinna värav suletakse jalakäijatele

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna värav.
Tallinna värav. Foto: Henn Soodla

Esmaspäevast, 26. aprillist suletakse Tallinna värav restaureerimistöödeks, jalakäijad võivad kasutada sadamapoolset jalakäijate silda või läbipääsu Ringi ja Lõuna tänavalt, värav on taas avatud 10 juunist.



Tallinna värav läbib ulatusliku restaureerimise, mille käigus tehakse krohvi- ning värvitööd, paigaldatakse plekkäärised ning puhastatakse ja värvitakse puituksed. Karniisile paigaldatakse valgustus, korrastatakse munakividest teesillutis ja Tallinna väravast Ringi täna poole viiv plaattee, tutvustas linnavalitsuse avalike suhete juht Maria Murakas-Ollo tööde käiku.



Tallinna värav ehitati aastatel 1675-86 Mercuriuse ja Luna bastionide vahelisse kurtiini. Väravast viis sild üle vallikraavi. Kuni 1710. aastani nimetati ehitist Kuninga ehk Karl-Gustavi väravaks.



Hoone on ehitatud maakividest ja tellistest, fassaadide välisvooder on poorsest Riia dolomiidist. Sirget väravatunnelit katab keskelt 4,95 meetrit lai ja 6,85 meetrit kõrge silindervõlv. Väravatunnel on mõlemast otsast suletav tugevate tiibustega. Värava keskel oli algselt langevõre. Külgtunnelites asusid vaate- ja laskeavadega valveruumid.



Tallinna värav on ainus 17. sajandist pärit vallivärav Baltimaades.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles