Metalli kokkuostu toodi miin ja mürsud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinipildujamiin ja suurtükimürsud. Foto on illustratiivne.
Miinipildujamiin ja suurtükimürsud. Foto on illustratiivne. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

Pärnus asuvas metalli kokkuostupunktis avastati kohale toodud vanaraua seast reedel lahingumoona.

Kohale kutsutud demineerijad viisid hävituskohta 82millimeetrise miinipildujamiini ning 150millimeetrise, 120millimeetrise ja 76millimeetrise suurtükimürsu, ja hävitasid lahingumoona.

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Viktor Saaremetsa sõnutsi olid esemed toodud metalli kokkuostupunkti koos muu vanarauaga ja ohtliku sõjamoona avastasid alles hiljem kokkuostu töötajad, kes teavitasid sellest kohe häirekeskust.

Saaremetsa sõnade kohaselt puudusid kõikidel leitud lõhkekehadel sütikud, kuid sisaldasid lõhkeainet. Üks mürsk oli tühi.

Demineerijad tegid kindlaks, et 120millimeetrisel suurtükimürsul oli tõenäoliselt gaasilõikajaga üritatud eemaldada vasest juhtvööd, mis ei õnnestunud. „Tegemist on äärmiselt ohtliku ja rumala tegevusega, millel võivad olla traagilised tagajärjed,“ ütles Saaremets. „Mürsk oleks võinud plahvatada.“

Saaremets ütles, et selline lahingmoona kokkuostu viimine on keelatud. „Tegemist on lõhkeaine käitlemisega, mis on seadusega karistatav,“ märkis ta.

Lahingmoona leidmisel ei tohi seda mingil juhul ise vedama hakata või veel vähem üritada seda avada. Leitud lõhkekehadest tuleb teavitada kohe hädaabinumbrit 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles