IRL soovitab Remmelil tooli valida

Teet Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. mail hakkab Estonia nõukogu otsustama, kas sõlmida neljaks kuuks juhatajaks palgatud Cardo Remmeliga (fotol keskel) tähtajatu tööleping. Nõukogu liikme Raul Sarandi (paremal) sõnutsi peaks Remmel tegema valiku, kas ta tahab töötada linnavolikogu esimehe või linnaettevõtte juhatajana.
20. mail hakkab Estonia nõukogu otsustama, kas sõlmida neljaks kuuks juhatajaks palgatud Cardo Remmeliga (fotol keskel) tähtajatu tööleping. Nõukogu liikme Raul Sarandi (paremal) sõnutsi peaks Remmel tegema valiku, kas ta tahab töötada linnavolikogu esimehe või linnaettevõtte juhatajana. Foto: Ants Liigus

Neljaks kuuks taastusravikeskust Estonia juhtima saadetud Pärnu linnavolikogu esimees Cardo Remmel tahaks linnaettevõtte juhatajana edasi töötada, tema võimuliidukaaslased näevad selles korruptsiooniohtu.


Aasta alguses, kui Toomas Kivimägi valimisliit volikogu esimehe Estoniat juhtima saatis, valitses ettevõttes kriis. Aastaid Estonia juhatajana töötanud nimekas reformierakondlane Vello Järvesalu oli ettevõtte vara omastamise süüdistusega kohtu alla antud, tema järeltulija Maarika Koch kaotas Järvesalu lahkumishüvitise tõttu koha.

Remmel sai ülesande Estonia kahjumist välja tuua ja muuta ta aastas viis miljonit krooni dividende andvaks ettevõtteks. Ettevõttele konkursi kaudu juhataja leidmiseks polnud aega.

Remmel tahaks mõlemal kohal jätkata

Estonia lõpetas eelmise aasta ligi kolme miljoni krooni suuruse kahjumiga. "Mind ei rahulda Estonia eelmise aasta tulem vähimalgi määral," kinnitas linnapea Toomas Kivimägi, kes võrdles tulemust Tervise 16 miljoni kroonise kasumiga.

Mida edasi teha? Remmeli jutu järgi on ta huvitatud Estonia juhtimise jätkamisest, et koostada ettevõtte kahe-kolme aasta arengustrateegia ja firma senisest kindlamale alusele seada. Tema hinnangul on viis miljonit krooni omanikutulu aastas reaalne soov, kuid selleks, et juunis linnale viis miljonit anda, tuleb aasta lõpuni arvelduskrediiti võtta. "Aga aasta lõpuks saab arvelduskrediidi nulli viia," kinnitas Remmel.

"Minu aktsept oli, et ta jätkab selle aasta lõpuni. Lubasin tal selle arvamuse esitada nõukogu esimehele," ütles Kivimägi Remmeli jätkamissoovi kohta.

Formaalselt peaks juhataja lepingu üle otsustama 20. mai hommikupoolikul kogunev Estonia nõukogu koosolek. Nõukogusse kuuluvad Peeter Võrk, Teet Kurs, Tiit Kask, Jüri Lebedev ja Raul Sarandi.

Nõukogu esimehe Peeter Võrgu sõnutsi hakkab nõukogu valima Remmeli tähtajatu töölepingu või juhataja kohale konkursi kuulutamise vahel. Remmeli aasta lõpuni töötamine oli Võrgu väitel esialgne võimalus.

Linnaettevõtte juhataja konkursita ametisse määramine tekitab võimuliidu liikmetes küsimusi. Abilinnapea Annely Akkermann (IRL) näeb volikogu esimehe ja linnaettevõtte juhataja ametikoha ühendamises korruptsiooniohtu.

Järvesalu näide teeb ettevaatlikuks

"Tegelikult on see ju Remmeli enda otsus, kas ta loob, kasutades ära oma ametiposti volikogu esimehena, endale sisuliselt korruptsiooniohtliku olukorra," arutles Akkermann. "Kuigi praegu kehtiva korruptsioonivastase seaduse järgi on juriidiliselt kõik korrektne, jääb sellisel juhul alati õhku kahtlus, kas kõik on korrektne sisuliselt. Kas murtakse valimistel antud lubadusi ja loobutakse reklaamitud põhimõtetest? Kas petetakse valijate ootusi linnaettevõtete juhtimise depolitiseerimisel?"

Akkermann selgitas, et linna juhib volikogu, mille eesotsas on Remmel. Estonia kõrgeim tasand on üldkoosolek, mille ülesandeid täitev linnavalitsus allub Remme-lile. Tulemus on, et Estonia nõukogu allub linnavalitsuse kaudu ning Estonia juhatus linnavalitsuse ja Estonia nõukogu kaudu Remmelile endale.

"Mitte kellelgi ei ole tegelikku võimu tema üle järelevalve teostamiseks. Välja arvatud valijatel, kes saavad anda oma hinnangu loodud olukorrale järgmistel valimistel, aga siis juba tagantjärele ning tervele Toomas Kivimägi valimisliidule ja teistele koalitsioonipartneritele," rääkis Akkermann.

Akkermanni täpsustust mööda peab ta loodud olukorra all silmas seda, et Remmel on  asunud sõitma varem enda poolt taunitud teed, Järvesalu sissetallatud rada pidi. Järvesalu oli koalitsiooninõukogu esimees ja sisuliselt puutumatu.

Akkermann rõhutas, et korruptsioonirisk ei pruugi realiseeruda, kuid riske on mõistlik maandada. "Just Cardo ise oma võimuhierarhia kõrgeimal positsioonil peaks tegema valiku, kumb ametipost on talle endale sobivam, huvitavam ja väljakutset pakkuvam: kas volikogu esimees või Estonia juhatuse esimees," ütles ta.

Mis eristab valimisliitu Keskerakonnast?

Akkermanni jutu järgi on ta kindel, et Remmel on igati pädev ja sobiv juht nii volikogule kui Estoniale, ent mõlemat ametit korraga ta tema asemel ei peaks.

Akkermanni erakonnakaaslane, Estonia nõukogu liige Raul Sarandi rääkis, et äriseadustiku järgi peavad tema otsused olema ettevõttekesksed. "Juba siis, kui Kivimägi üldkoosoleku nimel tegi ettepaneku Remmel neljaks kuuks ametisse panna, ütlesin ma, et ei pea sellist jupitamist õigeks," lausus ta.

Poliitiliselt peab IRL tähtsaks põhimõtet, et linnavolinik ei oleks täitevvõimu poolt manipuleeritav. "Kui Cardo valib Estonia, peab ta tegema valiku volikogu esimehe koha pealt. Otsus ühel toolil tingib otsuse teisel toolil," leidis Sarandi.

Remmel ei näe, et volikogu esimehe koht oleks väga oluline ametipositsioon. "Minuga ei ole sel teemal räägitud," ütles ta kahe tooli vahel valimise ja korruptsiooniohtlikkuse kohta.

Remmeli soov Estonia juhatajana jätkata sunnib Toomas Kivimägi valimisliidu liikmeid mõtlema, mille poolest erineb nende käitumine Keskerakonna omast. Ka Pärnu Vee juhataja Garri Suuk ja Sõpruse juhataja Jaanus Ots on head spetsialistid, ometi on kõigile selge, et nad said selle töökoha tänu keskfraktsiooni kuulumisele.

Kivimägi valimisliidu kolmanda mehe abilinnapea Romek Kosenkraniuse väitel eristab neid Keskerakonnast täiesti teistsugune organisatsioonikultuur. "Mina pean õigeks Estonia juhataja koha täitmiseks konkursi väljakuulutamist," sõnas ta ja kinnitas, et on oma arvamuse linnapeale teatavaks teinud.

Kivimägi valida on, kas ta eirab võimuliidukaaslaste arvamusi või paneb küsimuse näiteks koalitsiooni üldkoosoleku või linnavalitsuse päevakorda. Olukord, kus valimisliidu esimene ja teine mees jagavad omavahel töökohti, ei pruugi nende valijatele meeldida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles