Ilmet võtvas Rannapargis sädistavad linnud võidu müraga

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Unikivi tänavakivide lõikaja Margus Heinsalu säristas parki tolmupilve.
OÜ Unikivi tänavakivide lõikaja Margus Heinsalu säristas parki tolmupilve. Foto: Urmas Luik

Pärnu Rannapargis ehitavad töömehed praegu kõnniteid ja panevad laste mänguväljakule pehmet katet, pargi uuendamise kogumaksumuseks kujuneb 21 miljonit krooni.


Rannapargis mürisevad-särisevad masinad hommikust õhtuni, aga linnud sädistavad ikka rõõmsalt edasi. Seda näitas väike ringkäik. Südikas linnulaul pani imestama: pargiga külgneva Lehe kohviku lähedal oli see ehitusmürast tugevam, ehkki teid siluvad traktorid põrisesid. Vaiksemalt sekundeerisid neile kivilõikamismasin ja pinnasetihendaja. Kõikjal oli näha äsja istutatud puid.

Mänguväljak saab turvaliselt pehme

Pargi keskel platsil tegutses OÜ Unikivi tänavakivide lõikaja Margus Heinsalu. "Punane kivi läheb üle mustaks kiviks," selgitas ta vast kiviteesse lõigatud kaare mõtet. "Eriti selgesti eristuvad värvid siis, kui kivid on märjad."

Platsi puidust osa, mis juba valmis, jääb ootama tulevase kohviku külastajaid. Seni veel olematut majakest hakkab haldama OÜ Kurent, mis võtab oma hoolde mänguväljakul paikneva kioskigi.

Haljastustööline Vaike Tohv vehkis platsi lähedal suurte kuuskede all hoolsalt rehaga.

"Tuleb puhas hoida," ütles ta.

Piklik madal betoonrajatis, mis kulgeb poolviltu Tammsaare puiestee poole, pani esmalt mõtlema purskkaevule. Tegelikult on see linnaaednik Kristiina Kupperi määratlust mööda mängleva veega rajatis, mis lõpus muutub rahulikuks väikeseks veekoguks.

Pargi rannapoolses ääres tasandati teid, pandi äärekive ja tööline Jaak Järv kinnitas: "Praegu on see põhitöö." Kümmekond meetrit eemal hakkasid silma betoonist piknikulauad valatud alusel. Puidust pingid pannakse nende juurde hiljem.

Grupp mehi askeldas laste mänguväljakul, kus asjatundmatu arvamus võib ülekohut teha: kes mõtles panna betoonkuplid ja asfaltkatte? Firma Fred&Emma töömees Arvo Jaanson naeris: "Tegelikult arvatakse jah, et paneme asfalti. Aga katteks on vanadest autokummidest tehtud segu, mida seob liim. Kiht jääb pehme ja vetruv. Firmal on peale musta muidki värvisegusid, must tuleb kõige alla, pealmised kihid paneme värvilised. Samamoodi pehmendame betoonpinnad, Pärnus kasutame nelja tooni."

Jaansoni jutust selgus, et turvalise katte panekut käidi õppimas Taanis ja Pärnus on see esimest korda kasutusel. Üldse valmistab firma 15 värvi kummikatet.

"Lillede istutamisega ootame, et öökülma oht mööda saaks. Varsti alustame sellega. Parki tuleb ligemale 10 000 püsilille," rääkis Kupper. Näha saab siin näiteks hostasid, kurekelli ja -rehasid ning muid püsikuid, nii et värvitoonidest on sinakat, lillakat, kollast ja roosat. Põõsastest istutatakse jugapuid ja enelaid, viimsena mainitud on õitsevad põõsad.

Kohale peaksid jõudma valgustikuplid, mida paigaldama hakatakse. Eri valgusteid on ette nähtud 234. Turvalisuse huvides pannakse üles kolm valvekaamerat.

Park täiendab rannapromenaadi

Pargi rannapoolses ääres paikneb veel üks laudisega saareke. "See jääb Rannahotelli poole ja sinna paigaldame malelauad," märkis Kupper. Ka mängleva veekogu juurde tulevad istepingid. "Üks kolmandik on udupilv, teises kolmandikus liigub vesi kaldast kaldasse ja kolmandas, sügavamas osas tekib rahulik veepeegel," iseloomustas Kupper veekogu. Mudaravila lähedusse kujundatakse petangimängukoht.

Olemas on ala, kus eri moel annab kunsti eksponeerida. Loodetavasti kasutavad kunstnikud seda võimalust.  

Valminud pargis hakkab vastavalt riigihankele lihtsamaid hooldustöid tegema AS ISS Eesti ja aedniku oskusi nõudvad tööd jäävad OÜ Kesklinna Parkide aednikele. Kastmisvesi on parki välja toodud ja joogivee eestki on hoolitsetud.

Üllatus, mis tööde käigus välja tuli, on vana trepp, mida nüüd eksponeeritakse mudaravila kõrval. Seni teadaoleva kolme astme asemel tuli välja kaheksa trepiastet. See näitab, kuivõrd madal oli Pärnu rand vanasti. Huvitav kaeda.

"Loodan, et Rannapargist tuleb mõnus täiendus rannapromenaadile - saab pikemalt jalutada ja vahelduseks päikesepaistele olla puude vilus. Muide, kolmes kohas pargis hakkab tööle wifi-ühendus," märkis Kupper.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles