Endised vallajuhid võtsid aja maha

Silja Joon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Tori vallavanem Mart Vaiksaar müttab suveni kodutalus. “Nüüd ongi aeg elu üle järele mõelda,” pakub ta.
Endine Tori vallavanem Mart Vaiksaar müttab suveni kodutalus. “Nüüd ongi aeg elu üle järele mõelda,” pakub ta. Foto: Urmas Luik

Pärnu Postimees uuris, millised tegevusplaanid on neil Pärnumaa vallajuhtidel, kes viimaste valimiste järel valda enam ei juhi.

Pärnumaa viies vallas – Koongas, Toris, Vändras, Häädemeestel ja Saarde vallas – vahetusid valimiste järel vallajuhid ning Lavassaare vallavanem jäi töötuks valla liitumise tõttu Audru vallaga.

Füüsiline töö tuleb kasuks

Tori eelmine vallavanem Mart Vaiksaar oli ametis neli aastat. “Olen küll vallavanema ametist lahti, aga jätkan Tori vallavolikogu liikmena, täpsemalt osalen haridus- ja eelarvekomisjoni töös,” ütles Vaiksaar. Ta nentis, et võttis endale pisikese puhkuse.

Suvel on Vaiksaarel kavas alustada tegevust ettevõtjana ehituse valdkonnas, sellel alal on tal kogemus.

Õpitud eriala poolest on Vaiksaar suusatreener ja kehalise kasvatuse õpetaja ning seda ametit oma elus kümmekond aastat pidanud.

Vallavanema ametiaja algusest on Vaiksaar elanud Tori vallas Muraka külas perekonnatalus. “Olen eluaeg ühiskondlikult aktiivset tööd teinud kella vaatamata. Nüüd ongi aeg elu üle järele mõelda ja teha asju, mis kodus tegemata jäid,” rääkis ta. Enne Murakale tulekut elas ta Viljandis ja seal ettevõtjana tegutsedes jäi tal perekonnatalu jaoks rohkem aega kui talus elamise perioodil.

Vaiksaar usub, et paar kuud füüsilist tööd nii, et ühtki paberit kätte ei võta, tuleb täitsa kasuks.

Mis puutub valimistulemusse, siis on nelja aasta eest vallavanema koha täitmiseks korraldatud konkursiga “sisseostetud” Vaiksaar valijatelt saadud mandaadiga rahul, paraku osutus valimisliit nõrgaks.

Ene Täht juhtis Lavassaare valda peaaegu kaheksa aastat. Ametlikult lõpetati temaga töösuhe mullu novembris ja alates 2. jaanuarist töötab ta Audru vallavalitsuse humanitaarteenistuse juhatajana. “Elan alles sisse,” märkis ta.

Õpitud erialasid on Ene Tähel koguni kaks: algklasside õpetaja ja sotsiaaltöö ja rehabilitatsiooni korraldus. Uues töös kuluvad mõlema valdkonna teadmised ära.

Naudivad talve

Koonga endine vallavanem Andres Hirvela puhkab koduses Koongas ja naudib talve. Vallavanemana oli ta ametis 17 aastat ja jätkab nüüd vallavolikogu liikmena. “Pärast ülikooli on üks asi teist taga ajanud ja polegi olnud aega puhata,” tähendas ta.

Hirvela suur hobi on olnud alates 1980. aastatest pillimäng. Koos kohalike muusikutega tegi ta K-bändi, praegu astub Hirvela üritustel üles ühemehebändina.

“Mõtlesingi repertuaari uuendada, et endal oleks huvitavam. Muusika ei jäänud mul ka vallajuhi ametis unarusse. Paar tundi pilli käes hoida oli alati puhkus. See on hobi, mis aitab asjadele uue pilguga vaadata,” kirjeldas Hirvela.

Hirvela on omal ajal õppinud Tallinna polütehnilises instituudis elektronarvuti projekteerimist ja on elukutselt süsteemiinsener. Sel alal on ta kümme aastat töötanud. Ja kuigi arvutid on tohutult arenenud, on tehnikaerialast Hirvela ütlust mööda alati kasu.

20 aastat Vändra valda juhtinud Peeter Reimann elab Vändra vallas Kullimaa külas oma kodumajas. “Esivanemate maad ja metsad andsin teistele majandada, vallavanema töö kõrvalt ei jõudnud põllumajandusega tegelda,” mõtiskles ta.

Praegu on Reimann ametis lihtsate koduste töödega. Elukutselt on ta elektriinsener ja selle töö peal ka paar aastat olnud.

“Vormistasin ennast töötukassas töötuks ja otsin erialast tööd. Lihtne see pole, sest tööd on, aga mitte Pärnumaal. Kaugemal ametis käima hakata aga ei saa, sest eakad vanemad vajavad igapäevast abi,” seletas Reimann. Muidugi tuleb sooritada uuesti pädevuseksamid. Kui tööd ei leia, peab ettevõtlusega tegelema hakkama, pakkus ta.

Meeleolu on eksjuhil hea. “Opositsiooniga jauramine oli päris väsitav. Ühes töökohas ei tohiks inimene nii kaua olla. 20 aastat on päris pikk aeg. Pärnumaa vallavanematest olime koos Urmas Aava ja Kuno Erkmanniga ainsad nii pika staažiga. Nüüd on Erkmann Paikusel veel ametisse jäänud. Tunnen kaasa,” lõpetas Reimann jutu.

Häädemeeste ja Saarde valla endisi vallavanemaid Urmas Aavat ja Kalle Songi telefonitsi tabada ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles