Kaitseliitlased harjutasid sadama kaitsmist

, Kaitseliidu Pärnu maleva teavituspealik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi vastutegutsejad nägid tõsist vaeva, ei suutnud nad siiski sadama alale tungida, millest võib järeldada, et õppus läks korda.
Kuigi vastutegutsejad nägid tõsist vaeva, ei suutnud nad siiski sadama alale tungida, millest võib järeldada, et õppus läks korda. Foto: Jaanus Ots

Sel nädalavahetusel võis Pärnu sadama territooriumil näha laigulistes vormides kaitseliitlasi, kes otsisid läbi autosid ja uurisid inimeste dokumente. Tegu ei olnud mingi erioperatsiooniga, vaid Pärnumaa maleva sadamakaitse õppusega, mis oli realistlikkuse huvides toodud linnaruumi.

„Kuna meie üksuse põhiülesanne on sadama ja sadamaobjektide ja teiste rannikul asuvate objektide kaitse ning vastase dessandi avastamine ja tõrje, tekkis mõte viia õppus võimalikult realistlikesse tingimustesse,“ põhjendas õppuse keskmes olnud rannakaitserühma ülem lipnik Jaanus Ots asukohavalikut.

„Pärnu sadama valisime, kuna reaalse ohu korral on see suure tõenäosusega meie tegevuse põhiline vastutusala,“ lisas ta.

Kui esmapilgul tundus õppuse sadamasse toomise juures kõige keerulisem seal tegutsevate äriühingute ja rentnike nõusoleku saamine, ei kujunenud sellest tegelikult mingit probleemi.

„Sadama omanikele ja sadamakaptenile meeldis mõte kohe algusest peale. Samuti võtsid kõik teised selle väga hästi vastu ja aitasid õppuse õnnestumisele igati kaasa,“ rääkis lipnik Ots, kelle arvates tulenes positiivne suhtumine sadama vajadustestki. See andis neile suurepärase võimaluse hinnata oma turvariske ja planeerida tulevikus neile vastumeetmeid.

Õppuse sisuline osa algas reede õhtul üksuse liikumisega sadama territooriumile, mille järel ala hõivati ja julgestati. Mehitati kontrollpunktid, pandi välja tunnimehed ja patrulliti.

„Koondrühma ülesanne oli julgestada Pärnu sadama territooriumi perimeeter, luua ja mehitada kontroll-läbilaske punktid ja olla valmis nende tõkestamiseks,“ tutvustas lipnik Ots õppuse kontseptsiooni, mille fookuses oli objektikaitse harjutamine.

Selle raames õppisid kaitseliitlased sadamasse sisenevate sõidukite peatamist ja läbiotsimist, isikute tuvastamist, käitumist vastuhaku korral ja palju muud kasulikku. Võtmeülesanne oli vaenuliku elemendi õigeaegne avastamine ja tõrjumine.

Pühapäeva hommikul algas õppuse kõige põnevam osa, mis tõi lahingutegevuse ka linnaruumi. Kaitseliitlased pidid varem omandatud teadmiste najal tagasi lööma sadamasse sisse tungida üritavate vastaste üksused.

Kuna tegevus toimus realistlikes oludes, ei tehtud kellelegi hinnaalandust. Põhjaliku kontrolli olid sunnitud läbi tegema kõik sadama territooriumile siseneda soovijad, olid nad siis päriselt tsiviilisikud või ainult nendeks maskeerunud vastutegutsejad.

„Veidi üllatunud olid sellest autojuhid, kelle masinad kontrollpunktis kinni peeti ja läbi vaadati,“ kirjeldas rannakaitserühma ülem vastase kavatsuste nurjamiseks tarvitusele võetud meetmeid. „Õnneks olid nad koostööaltid ja suhtusid kaitseliitlaste nõudmistesse mõistvalt,“ kiitis ta.

„Reedest pühapäevani toimunud õppuse käigus täideti kõik rannakaitserühma allüksusekursuseks seatud eesmärgid,“ võttis lipnik Ots õppuse kokku.

„Kuigi vastutegutsejad nägid tõsist vaeva, ei suutnud nad siiski sadama ala hõivata, millest võib järeldada, et meie kaitse toimis,“ lisas ta rahulolevalt.

Peale rannakaitserühma osales õppusel kaitsjate poolel veel pioneerijagu. Vastutegevuse eest kandis hoolt Pärnumaa maleva lahingkompanii üks üksus ja toitlustamist korraldas Naiskodukaitse Pärnumaa ringkond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles