Minister Paet sooritas Pärnus elu esimese langevarjuhüppe

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minister Paet koos instruktoriga lennule minemas.
Minister Paet koos instruktoriga lennule minemas. Foto: Hille Rokk

Eesti välisminister Urmas Paet tegi täna pärastlõunal Pärnu lennuväljal oma elu esimese langevarjuhüppe, tehes tandemhüppe koos instruktor Ekstremisti alias Toomas Taltsiga.

Üpris tõsise näoga välisminister tunnistas enne hüpet Pärnu Postimehele, et otseselt kartust tal sees pole, pigem kerge ärevus.

Paeti sõnutsi ei tulnud mõte langevarjuhüpet sooritada temalt eneselt. “Mind kutsuti. Ja kui kutsutakse, tuleb öelda jah või ei,” sõnas Paet. Välisministri jutu järgi pole tal seni nii palju pealehakkamist olnud, et hüpe ise ette võtta. “Aga kui nii lahkelt pakutakse, tuli valik teha,” rääkis ta.

Ettepaneku Pärnus toimuva rahvusvahelise langevarjulaagri “Parasummer” ajal siin hüpe sooritada tegi tuttav Paetile juba mitu kuud tagasi.

Enne hüpet sai välisminister instuktaaži, puges punastesse tunkedesse ja oligi hüppeks valmis.
Minister lennutati kümmekond minutit pärast kella kahte väikelennukil nelja kilomeetri kõrgusele järjekorras seitsmenda tõusuga. Pool tundi hiljem võis peaaegu pilvitus taevas silmata väikest punast täppi, mis lennukist eraldus.

Koos instruktoriga sujuvalt maandunud Paet säras rahulolust. Esimesed sõnad ministri huulilt olid tänusõnad instruktorile. “Väga äge. Nüüd ma saan aru küll, miks nad hüppavad,” ütles minister end veidi kogudes. “Esimene kord on tehtud ja väike ärevus ületatud. Kui küsida, kas ma võiksin veel minna, siis jah.”

“Oi, meil oli tõsine intsident üleval – prillid tulid peast ära,” rääkis instruktor Talts naerdes. “Viperus juhtus kaitseprillidega, mis vabalangemises Paeti oma prillide pealt ära tulid, mistõttu ta neid kogu ülejäänud lennu kinni pidi hoidma. Paeti reaktsioonikiirus oli hämmastav – ta haaras prillidest kohe.”

“Ühe silmaga ainult esimeses otsas nägin,” lisas Paet.

“Siis ei ole midagi väriseda, kui lennukist väljas oled,” kirjeldas minister. “Seda ei ole lihtsal võimalik kirjeldada. Aga kui juba vari on lahti, on kõik rahulik. Kihnu paistis näiteks ära, kogu Pärnus linn, rannajoon, ilus Eestimaa. Juba selle vaate pärast tasus seda teha. Üks hüppas sellest lennukist välja poolteise kilomeetri kõrguselt. Sealt tundus, et maa on liiga lähedal. Aga nelja kilomeetri pealt oli just paras.”

Paet ei osanud öelda, millal järgmine hüpe tuleb. “Ei tea, millal jälle kutsutakse,” ütles ta.
Instruktor Ekstremist ütles pärast lendu, et tema jäi hüppega rahule. “Väga hästi lendab mees, ta on väga kiire reaktsiooniga,” rääkis instruktor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles