Tihemetsa kool leidis üles Pätsi tamme

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihemetsa põhikooli õpilased ja õpetajad avasid eile mälestustahvli tamme kõrval, mis istutati sinna 1938. aastal Konstantin Pätsi auks tema presidendiametisse astumise puhul.
Tihemetsa põhikooli õpilased ja õpetajad avasid eile mälestustahvli tamme kõrval, mis istutati sinna 1938. aastal Konstantin Pätsi auks tema presidendiametisse astumise puhul. Foto: Urmas Luik

Lumelopsu trotsides kogunes Tihemetsa põhikooli pere eile tamme alla, mille 72 aastat tagasi istutasid tollase Voltveti kuueklassilise algkooli õpilased ja koolijuhataja, tähistades nii Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi ametisse astumist.

Viite 24. aprillil 1938 riigivanemast presidendiks saanud Pätsi auks tamme istutamise kohta leidis Tihemetsa põhikooli direktor Aita Matson 1937/38. õppeaasta kroonikaraamatut uurides. Selles on kirjas, kuidas õpilased ühes õpetajatega kogunesid 19. mail kooliaeda, õpilaskoor laulis “Mu Eestimaad”, kõne pidas koolijuhataja, misjärel toimus pidulik puuistutamine ja üritus lõppes hümniga.

“Põnevusega hakkasin sissekannet eestpoolt lehitsema, et leida märkmeid kooliaia kohta, ja käisin Väljakülas vana koolimaja juures presidendi tamme otsimas,” seletas direktor. “Nägingi ilusat kõrget ning kaharat tamme suhteliselt lagedal platsil, mis jääb otse koolijuhataja korteriukse ette ja kasvu järgi ongi 70aastane.”

Seejärel otsustas koolipere tähistada ajaloolise puu. Õpetaja Raivo Tõnissoni juhendamisel valmistasid poisid teabetahvli aluse ning sügisveerandi viimasel päeval pärast aktust ja vilistlase kapten Argo Reidla antud tundi “Kõrge kaitsetahe – tugev riigikaitse” mindigi alla kilomeetri kaugusele vana koolimaja juurde.

Väärikaks puuks kasvanud tamme juures eemaldasid teabetahvlilt katte koolijuht Aita Matson ja 6. klassi õpilane Alvar Tatolder.

Lühikeses kõnes mainis Saarde valla vastne väikese vapimärgi omanik Matson, et tema andmetel istutas Pätsi presidendiks saamise puhul tamme Tahkuranna vallavolikogu, Põlvamaal pani Liisa Sikna poeg Velloga kasvama aga 64 tamme, märkides nii presidendi tollast vanust, ja üks tamm sai sirguma Väljakülla.

“Selle sündmuse puhul on üles võetud kogu koolipere, samad lapsed ja koolijuhataja, kes selle tamme siia istutasid,” viitas direktor teabetahvlil mustvalge foto koopiale.

Nagu ligi kolm põlve tagasi lõppes presidendi tammele pühendatud üritus Eesti hümni laulmisega. Koolimajas jätkus aga vaheajaeelne päev klassijuhatajatunniga, kus tunnistustega koos said õpilased endale kooli logoga helkurid, et neil oleks pimedal ajal turvaline käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles