Bakterite tõttu suleti Koidula gümnaasiumi ujula

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Koidula gümnaasiumi ujula.
Pärnu Koidula gümnaasiumi ujula. Foto: Urmas Luik

Pärnu Koidula gümnaasiumi basseinis jäi esmaspäeval rutiinse kontrolli käigus vahele suurem hulk baktereid, mistõttu bassein on nüüd vähemalt reedeni ujujatele suletud.

Seda, mis liiki jõletistega täpsemalt tegemist ja kui reostunud kooli basseini vesi on, keeldus terviseamet ütlemast. Põhjendusega, et kui üldse keegi, peaks kutsumata külalised avalikkuse ette tooma, siis on see Koidula kool. Kooli kõneisikul direktor Rein Eglonil aga jääb bakteriliikide määramiseks teadmistest puudu. “Ma ütleks küll, mis sarviline seal on, aga ma ei tea, ma ei ole ju bakterioloog,” tunnistas ta.

Siiski, nagu kinnitas terviseameti Lääne talituse vaneminspektor Katrin Jaanus, ei pea reostunud basseiniveega kokku puutunud inimesed pelgama, et neil nüüd üks jäse juurde kasvab või ära kukub.

Liiga palju ujujaid

“Seal ei ole midagi sellist, mille pärast peaks kohe tagajalgadele tõusma ja ära jooksma: vee mikrobioloogilised näitajad on lihtsalt üle normi,” rahustas Jaanus, kelle kinnitusel võeti kohe pärast analüüsi tulemuste selgumist vajalikud meetmed. “Ujula läks kinni selle pärast, et oleks võimalik bassein puhastada, desinfitseerida ja uued analüüsid teha,” sõnas ta.

Nii Eglon kui Jaanus on seda meelt, et bakterioloogilise reostuse põhjustas basseini ülekoormus. “Asi on selles, et filtersüsteem puhastab basseini vett, aga kui koormus on suur, ei jõua ära puhastada ja sellest need hädad tulevadki,” selgitas Eglon.

Toimuvad ju Koidula ujulas peale oma kooli ujumistundide Pärnu linna spordikooli organiseerimisel kõikide linnakoolide kohustuslikud ujumistunnid. Samuti korraldab spordikool seal ujumistreeninguid. “Nii et päris suures mahus ikka,” nentis spordikooli direktor Tiit Aasma.

Probleemi edaspidiseks vältimiseks ei näe Jaanus muud lahendust, kui ujumistreeningute hulka piirata. Sellega on Eglon päri. “Kindlasti on see üks võimalusi, Raba tänava ujula on ju ka olemas,” pakkus ta välja.

Mõtlemiskoht

“Mina küll kahtlen selles Raba ujulasse viimises: siis on pool lastest kadunud,” ei pea Aasma ujumiskoolituse Raba ujulasse kolimist kõige paremaks mõtteks. “Sellega ei ole õiget bussiühendust,” põhjendas ta varasematele kogemustele toetudes.

Täna istuvad Eglon, Aasma ja linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Andrus Haugas ühise laua taha ning arutavad, kuidas edasi minna.

Aasma selgitusel väheneb Koidula kooli ujula koormus lähikuudel iseenesest, kui läbi saavad ujumistunnid neil 4. klassidel, keda eelmisel õppeaastal Raba ujulas koolitada ei jõutud. Sel põhjusel oligi Koidula gümnaasiumi ujula koormus sel sügisel tavapärasest suurem.

See, kui kiiresti 4. klasside õpilased ujumise selgeks saavad, sõltub jällegi Koidula basseini taasavamise ajast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles