Vana-Pärnu elanikke ründab sadama turbatolm

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turba laadimine Vana-Pärnu  kail.
Turba laadimine Vana-Pärnu kail. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Vana-Pärnu elanikud on pidanud juba aastaid kannatama sadamast lenduvat turbatolmu.
 

Vana-Pärnus ei saja lund, vaid turvast. Turvast jagub teekivide vahele, peaaegu suletud sisehoovi, turvas poeb akna vahelt tuppagi. Paksult turbane sulavesi voolab linna kanalisatsiooni, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Lumehunnikud on briketi värvi. Ilma prillideta õues viibinu silmad hakkavad imepeente turbakübemete tõttu peagi kipitama. Nii on see tuulisema ilma korral olnud  aastaid.

Viimasel nädalal on aga olukord eriti ebameeldivaks muutunud. Sadam põhjendab turba lendamist raskete jääolude ja tugeva tuulega.

Viimaste päevade tugev tuul on laevade ootel turbast omajagu ümbruskonda lennutanud. See käib vaid viimase, Vana-Pärnu elanike jaoks eriti hullu nädala kohta. Turbaga on nad aga hädas aastaid.

Pärnu sadam on küll ehitanud tõkkeseinad, kuid turvas lendab ikka. Lahendus oleks pakendatud turba osakaalu suurendamine, aga see sõltub kauba tellijatest ja saatjatest. Pakendamata turbaga on kulud mõistagi väiksemad.

Keskkonnainspektsioonile pole kaebusi laekunud, tehtud kontrollmõõtmised on näidanud, et kõik on normi piires, sanktsioone pole põhjust rakendada ja Vana-Pärnu elanikele pole midagi lohutuseks öelda neilgi.

Päris kinniselt pole turba laadimist võimalik korraldada, kinnitavad sadamajuhid. Lubadusi ei taha Vana-Pärnu elanikele praegu keegi anda ning seepärast jääb üle neile vaid kannatlikkust soovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles