Remmeli töös nähakse huvide konflikti

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui volikogu esimees Cardo Remmel peab kahe ametikoha vahel valima, eelistab ta ilmselt Estoniat.
Kui volikogu esimees Cardo Remmel peab kahe ametikoha vahel valima, eelistab ta ilmselt Estoniat. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavolikogu esimehe Cardo Remmeli töötamises linnaettevõtte juhina näeb huvide konflikti kolm erakonda, peale sotsiaaldemokraatide taunivad seda Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning Keskerakond.

Remmel valiti 2009. aastal linnavolikogu esimeheks. Eelmisel aastal kinnitas linnale kuuluva taastusravikeskuse Estonia nõukogu ta ilma konkursita Estonia juhatajaks.

Aasta hakkab täis saama

Kui Pärnu võimuliitu kuuluv IRL iseendale töö andmist taunis ja soovis, et volikogu esimehe ja linnaettevõtte juhataja koht teineteisest lahutataks, lubas linnapea Toomas Kivimägi eelmise aasta mais, et hiljemalt aasta pärast on need kaks kohta lahus.

Remmeli kuupalk Estonia juhatajana on 46 000 krooni. Peale selle saab ta volikogust iga kuu 12 500 ja Pärnumaa omavalitsuste liidust 3000 krooni hüvitist. Viimasel koalitsiooni üldkoosolekul tegi Kivimägi ettepaneku vähendada Remmeli 12 500 krooni suurust volikogu esimehe hüvitist 5000 kroonini kuus.

IRL võttis järelemõtlemiseks aega ja leiab nüüd, et ta ei poolda volikogu esimehe töö eest makstava hüvitise vähendamist. “Volikogu esimehel on seadusest tulenevad funktsioonid, mis nõuavad teadmisi ja pühendumist. Selle töö eest peab olema ette nähtud tööpanust arvestav ja konkurentsivõimeline tasu,” teatas IRLi Pärnu osakond.

IRL on seisukohal, et liialt väike volikogu esimehe hüvitis devalveeriks selle institutsiooni tõsiseltvõetavust ja eeldust, et sellel ametikohal töötaksid väärilised inimesed.

Linna põhimäärust võidakse muuta

IRL näeb jätkuvalt, et linna põhimäärust tuleks muuta selliselt, et oleks välistatud huvide konflikt, mille võib tingida linnale kuuluvate äriühingute ja allasutuste juhtide kuulumine volikokku. “Kehtivas koalitsioonilepingus sellises muutuses kokkuleppele ei jõutud,” tõdeb erakond.

IRL on seisukohal, et linna kõige väärtuslikuma äriühingu Estonia juhatuse esimehe töötamine üheaegselt volikogu esimehena on kahjulik ettevõtte konkurentsivõimele. “Volikogu esimehe ametikoht võib mõjutada firma majanduslike otsuste tegemist,” teatas IRL.

Juba varem on Pärnu võimuliitu kuuluvad sotsiaaldemokraadid teatanud, et nad ei pea Remmeli töötamist samal ajal nii volikogu esimehe kui linnaettevõtte juhatajana õigeks.

“Meie üksmeelne arvamus on, et need ametid on ühitamatud,” edastas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) Pärnu piirkonna esimees Marianne Mikko erakonna Pärnu juhatuse seisukoha.

Nagu näha, pole Remmeli kahel kohal töötamist arutanud mitte linnavolikogu liikmed, vaid erakondade Pärnu organisatsioonid, mis annab nende seisukohtadele laiema kõlapinna.

Kolmas võimuliidupartner, Reformierakond, pole küsimust Pärnu piirkonna juhatuses veel arutanud.

Opositsioon lisas õli tulle

Reformierakonna Pärnu piirkonna esimehe Väino Hallikmägi sõnul on erakonna seisukoht juba eelmisest aastast see, et volikogu esimeheks võib valida linnaettevõtte juhataja, kuid linnaettevõtte juhataja tuleks valida konkursiga. Kui hääli kokku lugema hakatakse, võib just Reformierakonna hoiakust sõltuda, kas võimuliit teeb Remmeli ametikohtade lahutamiseks midagi või mitte.

Neljapäeval valas õli tulle ainsana Pärnus opositsioonis olev Keskerakond, kes esitas volikogu menetlusse ettepaneku linna põhimääruse muutmiseks. Ettepaneku järgi ei tohiks Pärnu linnavolikogu esimees olla Pärnu linna hallatava asutuse töötaja ega kuuluda linna osalusega äriühingu juhtorganisse.

Seega on 14 häälega Pärnu linnavolikogus esindatud Toomas Kivimägi valimisliit jäänud Remmelit toetades üksi ja peab nüüd valima, kas hakata volikogu liikmeid ükshaaval mõjutama või väärikalt taanduda. Remmel peab talle avaldatavat survet ebaõiglaseks, Kivimägi näib üritavat avalikku konflikti vältida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles