Linlased on hädas pauguteid loopivate nagamannidega

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paugutid.
Paugutid. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Pärnakad kurdavad sotsiaalmeedias, kuidas üleannetud lapsed loobivad pauguteid möödujate lähedale ja sõiduteele.

Üks murelik linlane jagas Facebooki lehel "Märgatud24 Pärnus", kuidas juhtus eile kella 14 paiku Pärnu Noorteväljakul nägema mitut paugutitega mänginud nagamanni. Linlane teatas, et väljanägemiselt neljandas või viiendas klassis käivatest poistest üks proovis neid isegi vanaprouale, kes neist toidukotiga möödus, kotti sokutada. "Üks poistest läks vanainimese selja taha ja üritas paugutit põlema panna. Nägime seda, karjusime aknast ja jooksime välja, et prouat hoiatada, mispeale proua ringi keeras," rääkis ta, et naine pööras seepeale ringi ja proovis poissi eemale ajada. Kui nagamanne politseiga ähvardati, karjusid nad jämedusi vastu. Vanaprouale appi tõtanud linlane lõpetas kirjutise, pannes vanematele südamele, et nad oma lastele kodus selgitaksid, mis tagajärg võib seesuguse teoga kaasneda.

Kirjutist kommenteeris teinegi linlane, kes märkas pürotoodetega lapsi bussipeatuses. Tema sõnutsi loopisid pauguteid kaks poissi ja kaks tüdrukut. "Panid paugutid põlema ja loopisid suvaliselt," seletas ta ja lisas, et kui keegi proovis noori korrale kutsuda, kõlas vastuseks: "Ära mölise!"

Täna kella 10.30 ajal panid Pärnu Vanalinna põhikooli poisid Steffani pitsarestorani õuel säraküünlaid põlema ja loopisid neid sõiduteele. Samalaadsest probleemist kurdeti Facebooki lehel "Pärnu ilm ja hoiatused", kus üks kommenteerijaid oli pauguteid loopinud noortega kokku puutunud Uus-Sauga tänava alguses.

Pärnu piirkonnavanem Karin Uibo sõnas, et lõhkematerjaliseaduse alusel võib väga madala ohutasemega ja minimaalse müratasemega pürotehnilisi tooteid ehk rahvakeeli pauguteid müüa vähemalt 12aastasele lapsele. "Sealjuures tuleb silmas pidada, et need on ette nähtud kasutamiseks alal, kus neid on ohutu tarvitada. Kindlasti ei ole need mõeldud teiste hirmutamiseks," manitses ta. "Tihti saavad lapsed täiskasvanu sekkudes aru, et tegu on lubamatu, ja lõpetavad selle. Kui olukorrale tähelepanu juhtides tegevus siiski jätkub, tuleb politseisse helistada."

Piirkonnavanema sõnutsi ei pruugi lapsed alati olukorra tõsidusest aru saada, ehmatamine või hirmutamine võib neile tunduda naljakas. "Kuna aastavahetus läheneb ja pürotoodete aktiivsem müük on juba mitmel pool alanud, on lapsevanematel just praegu õige aeg lastele teema lahti mõtestada. Usun, et suurem osa inimesi kasutab pürotehnilisi tooteid nii nagu ette nähtud."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles