Vast remonditud koolimaja ei vasta tervisekaitsenõuetele

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kool, ehitaja ja terviseamet on omavahel kokku leppinud, et olukord peab nõuetele vastama tuleva aasta 26. jaanuariks.
Kool, ehitaja ja terviseamet on omavahel kokku leppinud, et olukord peab nõuetele vastama tuleva aasta 26. jaanuariks. Foto: Madis Sinivee

YIT Ehitus renoveeris selle kooliaasta alguseks Pärnu Vanalinna põhikooli, kuid paari kuuga on selgunud, et ehitusfirmal tuleb parandada ruumide valgustust, mis ei vasta normidele, ja üle vaadata ventilatsioonisüsteem, sest kuues klassiruumis napib värsket õhku.

Probleemid ilmnesid novembris ehk kaks kuud pärast esimest koolipäeva, kui terviseamet kontrollis hoone tingimuste vastavust tervisekaitsenõuetele. Eelmisel nädalal saatis sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske Pärnu linnavalitsusele kirja, milles viitas terviseameti inspektsiooni tulemustele.

Terviseameti Lääne talitus juhtis 2. novembril kontrolli käigus tähelepanu, et õpperuumides esineb kitsaskohti valgustustihedusega. Saavutatud oli küll keskmine valgustustihedus, aga selle ühtlusega ilmnes probleeme kogu õpperuumi piires. See tähendab, et mõnes koolipingis on valgem kui teistes.

Priske palus Pärnu linnavalitsuse rakendatavatest meetmetest esimesel võimalusel teavitada sotsiaalministeeriumit.

Muret tekitab olukord, kus õpperuumide valgustus ei kindlusta õpilaste tervist toetavat õpikeskkonda. Marika Priske

Ministeeriumi hinnangul ei oma tähtsust asjaolu, et valgustus vastab soovitusliku iseloomuga Eesti standardile, kuna õpilaste tervist ja heaolu esikohale seades tuleb koolipidajal tagada õpilaste tervist toetav õpikeskkond.

“Laste tervise kaitse on sotsiaalministeeriumi teravdatud tähele­panu all, mistõttu tekitab muret olukord, kus õpperuumide valgustus ei kindlusta õpilaste tervist toetavat õpikeskkonda,” kirjutas kantsler raele.

Vanalinna põhikooli direktori Pille Tahkeri sõnutsi on kool püüdnud koostöös ehitajaga terviseameti viidatud probleemidele lahendusi leida ja kokku on lepitud, et olukord vastab nõuetele 26. jaanuariks.

Ilmsiks tulnud probleemide lahendamiseks vahetatakse õpperuumide valgustites vajaduse korral valgusallikad ja õpperuumidesse lisatakse valgustatuse ühtlustamiseks lampe. Ventilatsioonisüsteemis tehakse kordusreguleerimine.

Linnavalitsuse pressiesindaja Gerli Kõiv ütles, et kui koolimaja võeti ehitajalt vastu, ei teadnud linn valgustuse ja ventilatsioonisüsteemi puudustest. “Tegemist on väga mahuka renoveerimistööga, enne kooliaasta algust oli maja vastuvõtmisega kiire,” lausus ta.

Ehitaja parandab kooliruumide valgustust ja reguleerib ventilatsioonisüsteemi garantiitööna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles