Keskkonnaamet ootab pilte Soomaa jõulutraditsioonidest

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa rahvusparki tasub talvisel ajal külastada ilma konkursil osalemise soovitagi: silmailu leiab näiteks Riisa rabarajaltki ohtrasti.
Soomaa rahvusparki tasub talvisel ajal külastada ilma konkursil osalemise soovitagi: silmailu leiab näiteks Riisa rabarajaltki ohtrasti. Foto: Aivar Ruukel

Keskkonnaamet ja Eesti rahvaluule arhiiv ootavad pilte ja kirjeldusi jõulukommetest Soomaa, Karula, Lahemaa, Matsalu ja Vilsandi rahvuspargi külades.

"Soovime esile tõsta säilinud traditsioone meie rahvusparkide kogukondades. Igaüks meist saab olla lüli teadmiste ja kommete edasiandmisel järgmistele põlvkondadele. Just kogukonna mälu kannab kogukonna vaimu," kõneles keskkonnaameti looduskaitse nõunik Kaja Lotman.

Oodatakse pilte selle aasta jõuludest, mis kujutavad vanade tavade elushoidmist. Näiteks võib kujutada jõulu- ja näärivana, pühaderoogade valmistamist ja kaunistatud kuuski.

Samuti võib konkursile saata jäädvustusi kommete taaselustamisest: näiteks näärisokust ja Tahma-Toomasest ei ole paljud tänapäeva noored kuulnud. Vanemate tavade hulka kuuluvad loomade toitmine jõuluööl ja metsas käiminegi. Veel on oodatud fotod külarahva tegemistest toomapäevast kolmekuningapäevani.

Piltidega peaks kaasas käima selgitus, millist tava seal kujutatakse, kuidas seda on hoitud ja mil moel see on ajaga uuenenud. Üks osavõtja tohib esitada kuni kümme tööd.

Töid hindavad keskkonnaameti ja Eesti kirjandusmuuseumi esindajad, kes arvestavad foto sõnumit, kirjelduse täpsust ja ülevaatlikkust ning sündmuse seotust vanade traditsioonidega. Igas rahvuspargis valitakse parim fotolugu, nende autoreile on välja pandud auhinnad.

Fotosid saab konkursile esitada 15. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles