Peagi valmiv Kabli jaala otsib konkursiga nime

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaala ehitamine. foto on illustreeriv.
Jaala ehitamine. foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tähistamaks esimese siinkandi kaugsõidupurjeka vettelaskmise 150. aastapäeva, valmistub Kabli külaselts rahvusliku purjelaevanduse sünnikohas juubeliks vette laskma uhiuut jaalat, mille nimi loodetakse leida konkursiga.

24. juunini kestvale konkursile võib jaala nimepakkumise teha igaüks. Tingimuseks on see, et nimi oleks lihtne, eestipärane, ilusa kõlaga ja ajaloole tuginev.

Konkursile võib esitada mitu nime. Laekunud pakkimiste puhul oodatakse, et  nimekandidaadile lisatakse seletus või põhjendus, miks just selline nimi võiks Kabli purjelaeval olla.

Jaala nimepakkumisi oodatakse Kabli seltsimajas või aadressil Maret Salak, Kabli küla 86002, Häädemeeste vald, Pärnumaa. Ümbrikule tuleb lisada märge ”Nimekonkurss”.

Uue purjeka nimi selgub 27. juunil.

Jaala on 1860. aastatest tuntud ja 1920. aastateni kasutatud purjelaevatüüp Ruhnust. Kõrge vööriga ligi kümne meetri pikkune ja kolme meetri laiune alus eristus ülejäänutest ahtripoolse mastiga, mis seisis laeva keskel ja oli tahapoole kaldu.

Ligi miljon krooni maksev purjekas ehitatakse põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) toel, mis on toetanud MTÜ Kabli Külaseltsi projekti 897 480 krooniga. Külaselts peab panema juurde omaosalusena 99 720 krooni ehk 6375 eurot. See tahetakse koguda annetustena külalistelt ja kohalikult rahvalt.

Jaala valmib Tartu lodjakojas, selle meister on Jorma Frieberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles