Lindude ränne on hoo sisse saanud

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänane lindude kevadränne Reius.
Tänane lindude kevadränne Reius. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rändlinnud on tagasi jõudnud, Kabli linnujaamas on viimase kahe päevaga loendatud 74 000 lindu, kelle hulgas palju haruldusi.

Viimase kolme päevaga on lindude ränne aina elavnenud.

"Nüüd on küll ränne lahti läinud. Üleeile oli siis esimene tõsisem rändelaine, mis peale tuli. Täna on lindude liikumine meeletu," rääkis keskkonnaagentuuri eluslooduse spetsialist Jaak Tammekänd.

"Mina ise olen Läti piiri ääres, aga eks see linnuränne käi laial rindel üle Eesti," märkis Tammekänd. Kabli linnujaamas loendati viimaste uudiste järgi päris suured hulgad linde Margus Ellermaa sõnutsi (24 000 – Kabli linnujaama päevaraamat).

"Eile oli vihmane päev ja ränne veidi pidurdus, aga täna on super ilm ja iga tunniga vaatad, et tuleb linnuliike juurde. Nüüd on linavästrikud juba täitsa paigal ja valged toonekured arvukalt Tali vahel, sai juba seitset lindu nähtud," lausus Tammekänd.

Üliharuldasi sulelisi pole Tammekännu teada veel nähtud, kuid keskmise klassi haruldusi on juba märgatud.

"Keskmise klassi haruldus oli ornitoloog Margus Ellermaa sõnutsi Kablis lühinokk-hani. Näha on olnud päris mitut uut liiki: roo-loorkulli, kes samuti Lõuna-Euroopas talvitub. Ja must lepalind keksis natuke aega tagasi hoovis, tema on putuktoiduline. Linavästrik oli samuti õues," rääkis Tammekänd.

Tänane lindude kevadränne Reius.
Tänane lindude kevadränne Reius. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Eilsete Kabli linnujaama andmete järgi algas suhteliselt aktiivne ränne, mis siiski juba kella 10ks soikus. Umbes keskpäeval aga hakkas ränne jälle hoogu võtma ja pärastlõunal möödus suuri kiivitajate, vintide ja tuvide salku. Õhtuks oli ankeetide peale kogunenud 50 000 rändurit. Viiel liigil sai kirja Kabli kevadrände rekord, need on Kanada lagle ehk Branta canadiensis (29), kiivitaja ehk Vanellus vanellus (3288), sookiur ehk Anthus pratensis (340), hoburästas ehk Turdus viscivorus (683) ja hangelind ehk Plectrophenax nivalis (135). Loendati ka hooaja rekordarv valge-toonekurgi ehk Ciconia ciconia'sid (27).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles