Vana-Pärnu rannas soovitatakse olla ujumisega ettevaatlik

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Pärnus ei soovitata vette minna lahtise haavaga inimestel.
Vana-Pärnus ei soovitata vette minna lahtise haavaga inimestel. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Eelmisel esmaspäeval, 11. juulil võetud suplusvee proovid näitasid Vana-Pärnu rannas fekaalsete streptokokkide arvukuse suurenemist, mistõttu soovitatakse olla seal ujumisega ettevaatlik.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna keskkonna peaspetsialisti Katri Suti teatel uuritakse Pärnu randade merevees kahe mikrobioloogilise näitaja, Eschericia Coli (E.coli) ja fekaalsete streptokokkide sisaldust. Fekaalsed streptokokid (soole enterokokid) ja E.coli on tavalised ja levinud bakterid, kes elavad muuhulgas inimeste ja loomade soolestikus.

Suti teatel tuvastati merevee mõõtmisel, et fekaalsete streptokokkide hulk Vana-Pärnu rannas ületab piirnormi kaks-kolm korda.

“Merevees suuremas koguses olev bakterikoloonia ei tähenda otseselt vettemineku keeldu, kuid arvestama peab, et mida suurem on nimetatud kahe bakteri sisaldus vees, seda suurem on tõenäosus, et vees võib olla nn halbu mikroorganisme,” seletas Sutt. “Praeguses olukorras juhime suplejate tähelepanu sellele, et ettevaatlik tasub olla eelkõige lastel, vanematel ja nõrgema immuunsüsteemiga inimestel. Et bakterid võivad põhjustada seedetrakti haigusi, peaks vältima kindlasti vee allaneelamist. Nahaärritusi soole enterokokid ja E.coli ei põhjusta. Suplemisest on targem hoiduda inimestel, kellel on nahal lahtisi haavu.”

Keskkonna peaspetsialisti teada on sarnast mikroorganismide arvukuse suurenemist Vana-Pärnu rannas tuvastatud varasematelgi aastatel. “Üks põhjus, miks nende arvukus konkreetsel hetkel just Vana-Pärnu rannas suureneb, tuleneb AS Pärnu Vee heitvee väljalasketorust, mis suunatakse küll 3,5 kilomeetri pikkuse torustiku kaudu Pärnu lahte nõutud kaugusele, kuid rannakülastajate jaoks ebasoodsa tuulesuuna korral kandub siiski osa vett ja mikroobe Vana-Pärnu rannavette,” rääkis Sutt.

Pärnu linnavalitsus on tellinud juba uued proovid, mille tulemused selguvad lähipäevil.

Keskranna, Mai ja Raeküla ranna veeproovid näitasid väga head veekvaliteeti ja seal ujujatele oht puudub.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles