Doonoritelgid tulevad taas Pärnusse

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelk Pärnus Port Arturi ja Pärnu Keskuse vahelisel platsil.
Doonoritelk Pärnus Port Arturi ja Pärnu Keskuse vahelisel platsil. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna ja homme peatuvad Pärnus Port Arturi ja Pärnu Keskuse esiselt platsil doonoritelgid. Täna võib telki verd loovutama minna 11–16 ja homme 9–14.

“Eelmiste aastate kogemustele tuginedes on rõõmustav tõdeda, et peale püsidoonorite tuleb doonoritelkidesse palju esmaseid vereloovutajaid,” rääkis Pärnu haigla veretalituse juhataja Alli Tiik. “Mida rohkem on meil esmadoonoreid, seda enam leidub tõenäoliselt neid, kes jäävadki verd andma.”

Nii ongi Eest linnades rändavate doonoritelkide eesmärk vere kogumise kõrval tutvustada doonorlust laiemalt. Telkides on eriti agarad verd loovutama just noored inimesed, kellest paljud satuvad kesklinnas jalutades juhuslikult suurte telkide juurde ja otsustavad toimingu esimest korda järele proovida.  

Aasta eest külastas Pärnu doonoritelki kahe päeva jooksul 181 inimest, tehti 164 vereloovutust ja koguti 73 liitrit verd.

Verd andma oodatakse kõiki terveid inimesi vanuses 18–65 eluaastat. Kaasa tuleb kindlasti võtta isikut tõendav pildiga dokument. Doonor peab olema puhanud ja söönud.

Doonoritelgi külastamiseks tuleb varuda aega umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ja väikesele puhkusele pärast vereandmist.

Telgid püstitab sihtasutuse Pärnu Haigla veretalitus koostöös kaitseväe, politsei- ja piirivalveameti, Pärnu linnavalitsuse, päästeameti, maanteeameti, Kaitseliidu ja Punase Ristiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles