Kalur püüdis Pärnu lahest rekordlõhe (1)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14kilone lõhe on suurim kala, mille Jaan Andressoo on Eestis võrguga kätte saanud.
14kilone lõhe on suurim kala, mille Jaan Andressoo on Eestis võrguga kätte saanud. Foto: Erakogu

Kalur Jaan Andressoo võrku ujus üleeile Pärnu lahes hiiglaslik lõhekala.

Lõhe kaalus 14 kilo ja on kõige suurem kala, mille Andressoo on Eestis võrguga kätte saanud. Kaluri teada on tänavu Pärnu lahes püütud veel suurem lõhe.

Andressoo kirjeldas, et kala ujus viie meetri kaugusel, kui ta kaldaäärses vees, kummipüksid jalas, võrke sisse lasi. Lõhe sattus peaaegu kohe püünisesse. Kuna Andressoo oli püügil üksi, tuli 15 minutit madistada, enne kui ta saagi veest kätte sai, sest niisugusel kalal on palju jõudu.

Püütu leidis koha pere söögilaual nii soolatuna kui küpsetatuna. Kalur arvas, et fileed andis see välja seitsme kilo kanti. Liha ei olnud tema kinnitusel tuim. “Väga hea maitse,” kiitis ta.

Andressoo sõnas, et tegu on istanduse kalaga: selle seljauimed olid lõigatud. Noorkalu lastakse aeg-ajalt Pärnu jõkke: tänavu oktoobri alguseski asutati 56 000 lõhe ja 43 700 siia noorkala, mis esialgu sirgusid Põlula kalakasvatuses.

Andressoo ei osanud arvata, kui vana tema püütud isend võis olla. Ta rääkis, et nädal-paar tagasi sai ta kätte 2,7kilose märgistatud lõhe, mille märgise saatis ta Põlula kalakasvatusse. Sealt anti teada, et selle vanus oli viis aastat ja Pärnu jõkke oli ta lastud kaheaastasena.

Rekordkalal ei olnud märgist küljes. “Märgistatakse väheseid, aga lahti lastakse palju,” tähendas kalur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles