Tali ei jää taeva! Politsei soovitab juhtidel valmistuda lumesajuks

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv on käes
Talv on käes Foto: Margus Ansu

Ilmaennustuse kohaselt hakkab laupäeval Eestis lund sadama, politsei palub juhtidel lörtsiks ja lumesajuks valmis olla ja võimalusel rehvid vahetada.

“Esimene lumi tuleb alati üllatusena ehk paljud autoomanikud ei ole jõudnud veel talverehve alla panna. See toob kaasa kiiruse langemise ja tavapärasest rohkem õnnetusi. Mina soovitan lume tulekul suverehvidega autode omanikel võimaluse korral sõit ära jätta või edasi lükata ning minna rehvitöökotta, kui ilm paraneb,” ütles politsei- ja piirivalveameti juhtkorrakaitseametnik Sirle Loigo.

Liiklusseadus kohustab juhti valima õige sõidukiiruse ja võtted teeolude ja ilmaga toimetulekuks. “Juht vastutab oma käitumise eest. Talvel saab turvaliselt sõita, kui roolikeeraja võtab rahulikult, hoiab pikivahet ja sõidab teeoludele vastava kiirusega. Lume ja lörtsi korral on iga manööver ohtlik ja möödasõite tuleks vältida,” soovitas Loigo. Ta lisas, et politseinikud keskenduvad liikluse rahustamisele, kui lumi maha tuleb.

Laupäeva öösel tuleb muutliku pilvisusega ilm, kohati sajab lörtsi ja vihma ning mitmel pool tekib udu ja esineb jäidet. Vastu hommikut läheb ilm pilve ja alates Edela- ja Lõuna-Eestist hakkab sadama lund ja lörtsi, rannikul sekka vihma. Teeolud halvenevad järsult. Tuul puhub sisemaal läänekaarest 2–8, rannikualadel idakaarest 4–10 meetrini sekundis, hommikul pöördub tuul kõikjal kirdesse ja itta ja tugevneb 4–10, rannikul puhanguti 14 meetrini sekundis. Õhutemperatuur on -5 kuni +1, saarte rannikul tuleb kuni 4 kraadi sooja.

Peipsi järvel puhub öösel läänetuul 3–8 meetrit sekundis, hommikul pöördub itta ja tugevneb 4–10 meetrini sekundis. Laine kõrgus on 0,3–0,8 meetrit, hommikul kuni meeter. Võib veidi lörtsi sadada, mitmel pool esineb udu. Hommikul jõuab lõunavete kohale tihedam lörtsisadu. Nähtavus on mõõdukas või halb ja õhutemperatuur on 0 kuni +1 kraadi.

Päeval on pilves ilm, sadu levib Lõuna-Eestist põhja ja kirde suunas. Sajab lund ja lörtsi, rannikul ja riigi lõunaosas lörtsi ja vihma. Sadu on kohati tugev ja teeolud jäite tõttu halvad. Kirdetuul tugevneb 6–12, puhanguti 15, rannikul 10–15, puhanguti 18–23 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 0 kuni +3, saarte rannikul ja mandri lõunapiiril tuleb kuni 5 kraadi sooja.

Peipsi järvel tugevneb päeval kirdetuul 6–12, puhanguti 15 meetrini sekundis ja laine kõrgus on kuni 1,5 meetrit. Sajab lörtsi, sekka vihma, nähtavus on mõõdukas või halb.

Politsei soovitab kõigil üle vaadata sõidukite tuled ja kojamehed ja heitlikes ilmaoludes varuda kannatust. Talverehve võib kasutada 15. oktoobrist ja nendega sõita on kohustuslik 1. detsembrist 1. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles